Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Davis Cup-åtalade släpps

Nyheter | 19/05/2009 17:11

De båda åtalade tennishuliganerna släpps.

De båda män som åtalats för våldsamt upplopp i samband med Davis cup-matchen mot Israel i våras släpps.

Vice chefsåklagare Bo Birgerson gav sitt medgivande till frisläppande, eftersom männen redan hörts i tingsrätten.

Rättegången startade i dag, men gör ett uppehåll och fortsätter första veckan i juni.

Åhörarplatserna i säkerhetssalen blev fullsatta när rättegången startade, till stor del av vänner och sympatisörer till de åtalade, en 22-årig man från Stockholm och en 24-årig man från Jönköping.

Vice chefsåklagare Bo Birgerson har åtalat dem för våldsamt upplopp, 24-åringen även för försök till misshandel av en ordningsvakt vid demonstrationen. Båda nekar till brott.

De demonstranter som polis och åklagare kallar "svarta blocket" var redan från demonstrationens start på Stortorget i Malmö likartat klädda i mörka jackor och byxor, huvtröjor, röda palestinasjalar och solglasögon. När demonstrationen närmade sig stadionområdet, där tennismatchen pågick, avvek de mörkklädda och började kasta fyrverkerier och bengaliska eldar mot de uppradade polisbilarna och polisrytteriet. Efter en stund hittade de gatstenar som östes över polisfordonen.

Allt är filmat, bland annat från helikopter, inifrån polisfordonen och från kameror på polisryttarnas hjälmar. Totalt har polisen sex timmars filmmaterial.

Åklagaren kräver de båda åtalade på 133 000 kronor i skadestånd för skador på ett polisfordon. Han har tidigare sagt att han anser att de bör dömas till fängelse.

Den 22-årige stockholmaren berättade att han åkte ner till Malmö för att demonstrera mot matchen. Men han kom aldrig i närheten av stenkastarna, hävdar han.

– Jag försökte mingla runt och hälsa på folk från andra delar av landet som jag kände, säger han om sina förehavanden vid stadionområdet.

När han greps några timmar efter oroligheterna var han klädd i vit keps och grön jacka. Själv hävdar han att han hade denna klädsel hela tiden, medan åklagaren påstår att han satte på sig jackan och kepsen efteråt. Åklagaren har fått hjälp av Statens kriminaltekniska laboratorium med identifiering av 22-åringen i filmmaterialet från stenkastningen och hävdar att skorna, jeansen och den svarta huvtröja som ses på bilderna är de kläder som 22-åringen hade på sig under den gröna jackan när han greps.

Den 24-årige smålänning som också åtalats kan med hjälp av fingeravtryck bindas till högtalaren på en polisbils tak. På filmerna ser man hur han försökte slita loss högtalaren.

Åklagaren hävdar också att det är 24-åringen som i en annan filmsekvens riktar en spark mot ansiktet på en frivillig ordningsvakt, när denne försökte avbryta skadegörelsen på polisbilen.

Mannen, som är av palestinskt ursprung, berättade inför rätten att han ställde upp som vakt för att demonstrationen skulle kunna genomföras på ett fredligt sätt.

– Det bekymrade mig att demonstrationen blev utnyttjad av några och vinklades från sitt syfte, sade han.

Mannen träffades inte av sparken och han kunde inte säga om det var 24-åringen eller någon annan maskerad man som utdelade den.

Tjugofyraåringen svarade inte på några frågor i rätten.

Advokat Jan-Anders Hybelius, som försvarar 24-åringen, underströk att denne bara ska betala skadestånd för skador som han personligen vållat, inte för sådant som andra gjort. Själv hävdar hans klient att polisen under oroligheterna förväxlat honom med någon annan.

Skrivet av: