Sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) och energi- och näringsminister Ebba Busch vid ett besök i Malmö. Arkivbild
Sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) och energi- och näringsminister Ebba Busch vid ett besök i Malmö. Arkivbild - Foto: Johan Nilsson/TT

Busch: Bättre cancervård i hela landet

Cancervården ska stärkas, skriver KD-ledaren Ebba Busch och sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) i en debattartikel. Tillgången till läkemedel ska förbättras, liksom möjligheten att få operation på annan ort i landet.


Debattartikeln i GP publiceras samma dag som KD-ledaren Ebba Busch håller sitt tal på Almedalsscenen i Visby.

"Vi ser till att uppdatera cancerstrategin för att uppnå en jämlik cancervård i hela landet samtidigt som vi nu aviserar en särskild satsning för att förbättra tillgången till nya läkemedel och nya avancerade terapier", skriver de båda ministrarna.

Den nationella cancerstrategin finns sedan 2009, men skillnaderna på hur vården ser ut kan vara stora beroende på var i landet man bor. Dödligheten efter lungcancer är till exempel dubbelt så hög i Blekinge som i Kronoberg. Och det finns stora skillnader i hur olika socioekonomiska grupper deltar i screening.

Nya läkemedel

Regeringen ger nu Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) i uppdrag att genomföra hälsoekonomiska bedömningar av nya läkemedel som ska användas för behandling av cancer.

"Det är viktigt att patienter får tillgång till bästa möjliga vård och behandling, genom till exempel tillgång till nya läkemedel och nya avancerade terapier", skriver Busch och Ankarberg Johansson.

Regeringen vill också förbättra möjligheten att snabbt kunna få operation och tar ett första steg mot en nationell vårdförmedling. Syftet är att visa var ledig och tillgänglig kapacitet finns i landet.

Snabbare operation

"Det gäller inte minst möjligheten att få vård på annan plats för några utav de vanligaste cancerformerna såsom bröstcancer, prostatacancer samt tjock- och ändtarmscancer", skriver ministrarna.

Trots att allt fler svenskar får en cancerdiagnos är utvecklingen positiv vad gäller antalet personer som överlever. Men cancer är fortfarande den andra vanligaste dödsorsaken i Sverige.

Regeringen har tidigare avsatt 600 miljoner kronor under 2023 till åtgärder för bättre cancervård.

TT
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!