Det blir ingen omröstning om Sveriges Natoansökan i Ungerns parlament under måndagen. Arkivbild.
Det blir ingen omröstning om Sveriges Natoansökan i Ungerns parlament under måndagen. Arkivbild. - Foto: Denes Erdos/AP/TT

Ungern: Inget beslut om svensk Natoansökan

Ungerns parlament håller under måndagen ett extrainsatt möte om Sveriges Natoansökan. Men något beslut är inte att vänta.


Ungern och Turkiet är de enda Natomedlemmar som ännu inte har godkänt Sveriges ansökan. Måndagens extrainkallade möte i Ungern initierades av oppositionen, men eftersom regeringspartiet Fidesz har meddelat att det inte kommer att delta kan det inte bli någon omröstning.

— Fidesz kommer inte att delta på mötet, sade premiärminister Viktor Orbáns stabschef Gergely Gulyás nyligen på en pressträff, enligt ungerska medier.

I ett mejl till TT bekräftar Ágnes Vadai, ledamot för oppositionspartiet DK, att Fidesz står fast vid sin bojkott:

"Ingen förändring. Det blir ingen omröstning, inte ens om dagordningen. Fidesz kommer inte", skriver Vadai på måndagsförmiddagen.

Ungerns parlament är sommarstängt och öppnar igen den 25 september. Innan dess är det inte troligt att det blir någon omröstning om Sveriges Natoansökan, enligt Vadai.

På en presskonferens i Budapest i fredags beskrev Turkiets utrikesminister Hakan Fidan det som att Turkiet och Ungern samarbetar tätt i processen för att godkänna Sveriges ansökan. Men det är parlamentet i Turkiet som "har sista ordet", enligt Fidan.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!