Justitieminister Gunnar Strömmer vid fredagens pressträff.
Justitieminister Gunnar Strömmer vid fredagens pressträff. - Foto: Anders Wiklund/TT

SD kritiserar regeringen om ordningslagen

Regeringen beslutade på fredagen att tillsätta en utredning som ska se över ordningslagen. Beslutet möts av kritik, både från stödpartiet Sverigedemokraterna och internt. Vår utgångspunkt är att inte göra några grundlagsändringar, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M).


Utredningen tillsätts mot bakgrund av koranbränningarna. Syftet är att utreda vilket utrymme som redan finns i grundlagen för att väga in Sveriges säkerhet i polisens prövningar av allmänna sammankomster.

En parlamentarisk referensgrupp med representanter för alla riksdagspartier ska knytas till utredningen.

Ska analysera lagutrymmet

"Vi vill att utredaren bland annat ska analysera det utrymme som grundlagen ger att väga in Sveriges säkerhet vid prövningar av allmänna sammankomster. Givetvis ska det inte räcka med allmänt internationellt missnöje eller vaga hotbilder – det måste handla om allvarliga och kvalificerade hot", skriver Ulf Kristersson (M), Ebba Busch (KD) och Johan Pehrson (L) på Dagens Nyheters debattsida.

"Det handlar om förutsättningarna för att neka tillstånd, att sätta upp villkor för sammankomsten, till exempel möjligheten att anvisa en annan plats, och om möjligheterna för att lösa upp en sammankomst."

Regeringen betonar att det inte är fråga om att ändra i grundlagen.

— Det är inte aktuellt att införa ett slags trofrihetsbrott eller ändra i bestämmelsen om hets mot folkgrupp, säger Strömmer på en pressträff.

Det är justitiedepartementet som har tagit fram direktiven – som bland annat innebär att befintlig lagstiftning i länder som Norge, Nederländerna och Frankrike ska analyseras.

SD i opposition

I ett pressmeddelande säger Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson att partiet "beklagar beskedet", men tillägger att det inte kommer "som en överraskning" då man under en tid fört intensiva diskussioner med regeringen där man framfört sina invändningar.

"Även om olika värden alltid behöver vägas emot varandra kommer Sverigedemokraterna aldrig acceptera att vi anpassar oss efter hot och påtryckningar från islamister och diktaturer. Sådan eftergiftspolitik riskerar att skänka legitimitet till de krafter som hatar vårt öppna samhälle. I denna fråga kommer Sverigedemokraterna därför stå i opposition mot regeringen som valt att gå fram med en utredning utan vårt stöd", skriver Åkesson.

Kritik från ungdomsledare

Regeringspartiernas ungdomsförbund Muf, Luf och KDU skriver i ett mejl till TT att Sverige inte får "ge vika för religiösa fanatiker" genom att ändra i ordningslagen.

"Vi ska inte tumma en millimeter på yttrandefriheten. Det vore att låta extremisterna vinna", säger Douglas Thor, ordförande för Muf.

"Budskapet från regeringen till extremister som hotar Sverige riskerar bli att deras beteende fungerar. Att vi är beredda att göra avkall på en demonstrationsfrihet som människor över hela världen kämpar för", säger Erik Berg, ordförande för Luf.

Stefan Sarmes på KDU tillägger:

"Vi förväntar oss att regeringen inte följer upp utredningen med en proposition utan fortsätter värna yttrandefriheten starkt."

TT
/
/
/
/
Hot
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!