Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Många mäklare hoppar av i krisen

Nyheter | 21/05/2009 14:01

Snålblåsten på bostadsmarknaden har gjort hundratals mäklare arbetslösa.

Snålblåsten på bostadsmarknaden har gjort att hundratals mäklare har avregistrerat sig i år.

Det rör främst äldre och yngre mäklare, enligt Fastighetsmäklarnämnden, vars statistik visar att någon liknande våg av avhopp inte ägt rum sedan 2001.

– Vi har en nedgång i antalet registrerade mäklare för första gången på många år, säger Anna-Lena Järvstrand, Fastighetsmäklarnämndens ordförande.

Senast något liknande ägde rum var 1999-2001. Sedan dess har antalet fastighetsmäklare stadigt blivit större.

Men nu har det vänt. Vid senaste årsskiftet uppgick antalet registrerade mäklare till 6 302, medan antalet i maj är 6 083, enligt Järvstrand.

Per Johnler, vd för Swedbanks mäklarfirma Fastighetsbyrån, tror främst det rör sig om en utslagning av äldre och fristående mäklare med låg omsättningstakt.

– De avregistrerar sig nu, när det inte är lika lätt längre. Och samtidigt växer kedjorna och polariseringen i branschen ökar. Den trenden har förstärkts av krisen, säger han.

Järvstrand bekräftar delvis denna tes, men tillägger att det även är många unga mäklare som hoppar av.

Enligt Johnler fortsätter samtidigt prispressen på mäklartjänster, vilket tenderar att slå mot samma kategori fristående småfirmor i branschen.

Skrivet av: