E6 vid Stenungsund är avstängd i båda riktningarna efter det att ett jordskred orsakat stora skador på vägbanan.
E6 vid Stenungsund är avstängd i båda riktningarna efter det att ett jordskred orsakat stora skador på vägbanan. - Foto: Mikael Berglund/TT

Tar flera månader återställa E6 efter skredet

Det beräknas ta flera månader att återställa E6 vid Stenungsund efter kollapsen i ett jordskred, enligt Trafikverket. Den livräddande fasen är över. Men det är en väldigt farlig plats, skred kan fortfarande ske. Vi vill understryka att allmänheten inte får närma sig, säger Anders Ekberg från räddningstjänsten.


Fakta: Jordskred och ras på svenska vägar

2021: Flera vägar rasar efter kraftiga skyfall i Gävleborg och Dalarna. Polisen beskriver det som en naturkatastrof och varnar allmänheten för att ge sig ut på osäkra vägar.

2020: Ett tiotal vägar rasar i Västerbotten efter kraftiga skyfall i november. En postbil dras ner i en ravin.

2019: Ett större jordskred inträffar norr om Lökeberg i Kungälv. Jord- och lermassor glider ner i havet och är nära att dra med sig byggarbetare som genomför markarbeten.

2006: Ett stort jordskred inträffar i Småröd söder om Munkedal. Skredet sker under bygget av en ny motorväg mellan Småröd och Saltkällan i Bohuslän. 28 personer skadades men ingen av dem allvarligt.

2006: Efter kraftigt regn bildas en cirka tio meter djup ravin mitt i järnvägen och på E14 mellan Ånn och Enafors i Jämtland. Järnvägsspåret blir hängande fritt i luften.

1997: Sysslebäck i norra Värmland blir helt isolerat sedan ett jordras blockerat vägen till samhället.

1997: Ett stort jordskred i Vagnhärad tar med sig flera villor ner mot Trosaån, 96 personer måste evakueras ur 33 villor i riskzonen.

1977: Nio människor omkommer och ett 40-tal skadas när flera hus rasar i Tuve norr om Göteborg. Kraftiga regn anses ha haft avgörande betydelse för att det inträffade.

1950: En person omkommer och 35 hus förstörs i ett jordskred i Surte norr om Göteborg.

1918: 41 personer omkommer och lika många skadas när ett tåg störtar ned för en brant i Getå norr om Norrköping, banvallen hade försvagats efter ett häftigt regnväder.

Larmet om jordskredet i höjd med Stenungsund nådde räddningstjänsten vid 01.48 natten mot lördagen. Vägbanan på E6 hade då drabbats av stora skador i både norr- och södergående riktning.

Flera bilar körde ned över den raserade kanten. Tre personer skadades lindrigt.

— Ett antal människor kunde ta sig ut själv, ett antal har suttit fast i bilarna och fått hjälp av en ytbärgare, säger Anders Ekberg, chef för Räddningstjänsten Storgöteborg, på en presskonferens tillsammans med kommunen, polisen och Trafikverket.

Räddningstjänsten och polisen har med hjälp av sökhundar gått igenom området och man har inte hittat fler personer.

Arbetet fokuseras nu på effekter som raset fått på miljön. I området finns bland annat en bensinstation och frågan är om det skett läckage.

— Som det ser ut just nu tror vi inte att det är någon fara med macken, säger Ekberg.

"Många månader"

Bilder från området visar omfattande skador vid flera platser. Störst verkar förödelsen vara i närheten av bensinstationen, där en stor spricka löper tvärs över landskapet, från den ena sidan av vägen till den andra.

Trafikverket bedömer att påverkan på trafiken kommer att bli "jättestor" under lång tid framöver. Just nu ligger fokus på att leda om trafiken.

Uppskattningsvis runt 10 000 fordon passerar sträckan varje dag.

— Det blir en utmaning för de andra vägarna att kunna möta trafiktillströmningen. Vi försöker få den tunga trafiken att gå på E45:an och undvika att få in den på det mindre vägnätet, säger Jörgen Einarsson, regiondirektör för Trafikverket.

— På lång sikt är det för tidigt att säga hur det går. Det kommer ta många månader.

Kartan visar skredriskområdet vid Stenungsundsmotet längs E6:an.

Allmänheten varnas

Polisen har inlett en utredning om grov allmänfarlig ödeläggelse och ska bland annat prata med personal på en närliggande byggarbetsplats där sprängningar skett, för att se om det finns ett samband.

— Det är för tidigt att uttala sig om det kan ha påverkat, säger polisens presstalesperson August Brandt på presskonferensen.

Enligt räddningstjänsten är de hårdast drabbade delarna av skredområdet omkring 150 gånger 100 meter. Totalt berörs ett område om cirka 700 gånger 200 meter.

Hålet i vägen är cirka 20 meter djupt där det är som djupast.

Eftersom ytterligare skred eller ras inte kan uteslutas uppmanas trafikanter och allmänhet att undvika platsen. Polisen har spärrat av ett stort område och det är straffbart att bryta avspärrningarna.

— Vi informerar invånarna löpande på kommunens webbplats. Vi uppmanar trafikanter och andra att undvika området, säger Elisabeth Andreasson, kommundirektör i Stenungsund.

Ett tillfälligt flygförbud som utfärdats över skredområdet hävdes på lördagskvällen.

Räddningspersonal och sökhundar har sökt igenom skredområdet.

"Lät som ett tåg"

Utländska lastbilschaufförer, som hade parkerat i området under natten, hamnade mitt i raset. De har fått hjälp av kommunen att hitta övernattning den första natten.

— Plötsligt såg jag hur asfalten bara bröts sönder. Det var bara att fly, säger föraren Michail Romanescu till DN.

Föraren Alksandr Lissov säger till GP att han låg och sov i sin lastbil då han vaknade av ett högt ljud.

— Det lät som ett tåg.

Stor förödelse efter jordskredet vid Stenungsundsmotet natten mot lördagen.
TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!