Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Valförättare slängde piratpartiets valsedlar

- 22/05/2009, 13:47 -

Valförättare i Alby ville inte ta med piratpartiets valsedlar när den mobila vallokalen skulle flyttas.

Nyheter24 kan avslöja att ännu en politisk skandal inträffat mitt under pågående EU-val. Tidigare har det rapporterats att piratpartiets valsedlar avlägsnats eller gömts i vallokaler på flera håll i Skåne och Norrland. Nu har piratpartiet drabbats också i Stockholm. Och den här gången erkänner valförrättaren oegentligheterna på videoband.

Enligt ett videoklipp Nyheter24 har tagit del av säger en valförättare i en mobil vallokal utanför Coop i Alby att han lämnar piratpartiets valsedlar när han går till nästa valplats då dessa inte är hans ansvar.

Konfronterade valförättaren

Daniel Nyström är valsamordnare för piratpartiet i Stockholm och fick veta av sin kommunledare att vallokalen i Alby gör sig av med piratpartiets valsedlar "när de går hem". När han tidigare i dag konfronterade valförättaren i Alby fick han ett liknande svar.

Daniel Nyström: Kommer ni slänga valsedlarna när ni går hem?

Valförättaren: Ja, vi har ingen skyldighet att ta hand om de eftersom man då inte är (Blir avbruten)

DN: Så du står alltså fast vid uttalandet att du ska slänga de när du går hem?

V: Ja, vi har ingen skyldighet att lägga upp dem.

DN: Du som mobil vallokal har skyldighet att ta med dig dem.

V: De står inte i stället.

DN: Men det spelar ingen roll, du ska ta hand om alla valsedlar. Det du pratar om är valfusk och kan ge upp till fyra års fängelse.

V: Valfusk har vi inte sett här. Då ber jag dig ta kontakt med valkansliet i kommunen.

"Ni finns ju inte i ett riksval"

Efter det korta men avslöjande samtalet kräver Daniel Nyström att få telefonnumret till valförättarens chef. Samtidigt försöker Nyström att filma valförättaren som då blir upprörd och kräver att Nyström tar ner vänder bort kameran.

Nyström menar då att han måste veta vem han ska polisanmäla så säger en kvinna i bakgrunden att "ni finns ju inte i ett riksval". Något som framkallar skratt hos Nyström. På samma gång menar valförättaren att det i så fall är endast han som ska polisanmälas.

Nyström får sedan numret till den ansvarige. En konversation följer men man hör endast Nyströms röst då samtalet spelas in av filmkameran.

Valförättaren har "graderats upp"

Enligt valförättarens ansvarige Hans Nylund, som ansvarar för valorganisationen i hela kommunen, har valförättaren "graderats upp". Men samtidigt medger Nylund att kommunen egentligen inte har något ansvar enligt lagen att bära runt på piratpartiets valsedlar. Trots det har man ändrat på det tidigare nämndebeslutet i kommunen och tar nu med även piratpartiets valsedlar. Något han informerat valförättaren om.

– Den uppfattningen han hade då har han inte längre.

Nylund menar nu att problemet är löst då man erbjuder ännu ett ställ för piratpartiet att ställa sina valsedlar på.

– Det här med mobila vallokaler är fortfarande nytt och det dyker upp nya saker hela tiden. Nu har vi löst problemet så piratpartiet har inte längre någon orsak att bli upprörda, säger Nylund.

"Engström: skandal"

Piratpartiets toppkandidat Christian Engström skräder inte på orden när han får höra om händelsen.

– Det är skandal, valfusk ska inte förekomma i Sverige och speciellt inte av valförättare, säger Engström till Nyheter24.

Enligt den organisationsansvarige för EU-valet, Hans Nylund, är kommunen inte ansvarig för piratpartiets valsedlar.

– Det där har han hittat på alldeles själv. Alla vallokaler ska varken gynna eller missgynna något parti.

"Ska definitivt polisanmäla"

Nylund menar att piratpartiet ska leverera valsedlar till utvalda vallokaler och då den mobila vallokalen ändrar plats upp till 30 gånger så är det upp till piratpartiet att leverera valsedlar till alla dessa platser om de vill att valsedlar ska finnas på plats.

– Har han sagt så ska vi definitivt polisanmäla. Det låter som att han aktivt försökt valfuska och vi ska se till att alla förstår att de inte ska missgynna något parti, säger Engström.

Se det avslöjande videoklippet om fusket kring EU-valet

Skrivet av: