Piratpartiet polisanmäler valfusket

Daniel Nyström, som avslöjade fusket på video, anmäler händelsen där valsedlarna slängs.


Efter avslöjandet om att piratpartiets valsedlar slängs vid mobila enheter polisanmäler Daniel Nyström, valsamordnare för piratpartiet i Stockholm, händelsen.

– Vi ser det här som väldigt allvarligt, och det är oklart om det har förekommit något brott. Därför vill vi få det här utrett av polisen, säger Daniel Nyström, som lämnade in en anmälan under lördagen, till Nyheter24.

Nyström lade upp en video där valförrättaren vid Coop i Alby erkänner oegentligheterna. Under samtalet pressas valförrättaren att inte slänga piratpartiets valsedlar efter dagens slut och hotas med polisanmälan.

Valskandalen fick kommunens valorganisation att backa och erbjuda ett ställ för piratpartiet. Samtidigt läxades valförrättaren upp av kommunens ansvarige Hans Nylund i Botkyrka.

Daniel Nyström tycker inte att det räcker och vill att händelsen granskas närmare.

– Vi tycker att händelsen som sådan är allvarlig, och även andra småpartier kan ha intresse av att få det här utrett. Då jag inte vet valförrättarens namn har vi inte riktat anmälan mot en särskild person, säger han till Nyheter24.

Sedan avslöjandet med valsedelsmyglet uppdagades har det fått effekt bland valsamordnarna.

– Efter fadäsen har vi märkt av att problemen med våra valsedlar i Stockholmsområdet avtagit kraftigt. De har börjat rycka upp sig på fler än ett sätt, säger Nyström.

Partiledaren Rickard Falkvinge har tidigare berättat om oegentligheter i hela landet och piratpartiets funktionärer vittnar om att valsedlar slängs eller myglas bort.

På två ställen i Skåne vägrade ansvariga vid en vallokal ta emot valsedlar. I Härnösand skildes valsedlarna ut ifrån de andra partiernas och i Kalmar staplades broschyrer över sedlarna.

– Trots att vi åtnjuter ett jättebra opinionsstöd stöter vi på flera barriärer från de etablerade partierna. Varje avvikelse av den här typen är ett misslyckande för valsystemet, sa Falkvinge till Nyheter24.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!