Tisdag 22 Jun
Stockholm

Piratpartiets valsedlar myglas bort

Rickard Falkvinge: "Avvikelserna är ett misslyckande för valsystemet".

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Piratpartiet utsätts för omfattande oegentligheter i vallokalerna landet runt. Funktionärer rapporterar om att partiets valsedlar göms undan och i Skåne vägrade ansvariga vid en vallokal att ta emot valsedlar.

– Vi upplever att detta är ett återkommande problem. Jag har hört från flera andra håll om att valsedlarna skiljs ut från de andra partiernas, säger Thomas Svedin, piratpartiets kommunansvarig i Härnösand, till Nyheter24.

– I en vallokal i Härnösand ansåg de ansvariga att sedlarna inte fick blandas ihop med valsedlar från "de nio stora". Då hade piratpartiets valsedlar gömts undan på ett annat bord flera meter bort från de etablerade partiernas, säger han.

Kommunsekreteraren hotades med polisanmälan om arbetet med att systematiskt gömma valseldarna inte upphörde. Kommunen har backat och lovat att åtgärda problemet på fredag när vallokalen öppnar.

– De hotade med fyra års fängelse och fan och hans moster för att valsedlarna inte låg i samma ställ som de etablerade partiernas. Piratpartiets låg bredvid. Jag följer bara bestämmelserna som valmyndigheten har satt upp och ansvarar inte för de "privata" valsedlarna, säger Lars Fröberg, kommunsekreterare i Härnösand.

I Skåne har det hänt att vallokaler vägrar ta emot partiets valsedlar. Partiledaren Rickard Falkvinge rapporterar om att "mobila enheter", vid mataffärer och snabbköp, slänger partiets valsedlar. Valsedlar göms också undan och blir svårhittade.

– Ja, det finns en del oegentligheter. På två ställen i Skåne vägrade man att ta emot våra valsedlar. Trots att vi åtnjuter ett jättebra opinionsstöd stöter vi på flera barriärer från de etablerade partierna. Varje avvikelse av den här typen är ett misslyckande för valsystemet, säger Falkvinge till Nyheter24.

På ett av ställena, Ica Supermarket, Berga Centrum, i Kalmar, var valsedlarna undangömda. Mikke Svensson, piratpartiets ansvarige i Kalmar, fick veta att broschyrer hade lagts ovanpå partiets valsedlar.

– Jag åker runt och kollar så att allt är i sin ordning. I en vallokal i Kalmar hade våra valsedlar gömts under broschyrerna. När vi påpekade detta åtgärdades problemet omgående, säger han till Nyheter24.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela