Jale Poljarevius, underrättelsechef region Mitt, under pressträff i förra veckan med anledning av den senaste tidens grova våldsdåd i Uppsala. Arkivbild.
Jale Poljarevius, underrättelsechef region Mitt, under pressträff i förra veckan med anledning av den senaste tidens grova våldsdåd i Uppsala. Arkivbild. - Foto: Jessica Gow/TT

Polisens varning till allmänheten efter våldsvågen: ”Långt ifrån över”

Det spända läget i Uppsala har tack vare ett offensivt polisarbete lättat något – däremot har har problemen ökat i Gävleborgs län, säger polisen på en pressträff.


Sedan midsommar har polisen i Uppsala hanterat 15 händelser som kan kopplas till gängkriminalitet och annan organiserad brottslighet. Ett 30-tal personer sitter häktade – hälften av dem är under 18 år – vilket kan jämföras med föregående vecka då drygt 20 personer var häktade.

— I Uppsala län har vi den senaste veckan inte haft ett våldsdåd med dödlig utgång, men faran är långt ifrån över, säger Christer Birgersson, kommenderingschef för polisens särskilda händelse med anledning av våldsvågen.

Jobbar med ny lagstiftning

Flera stora beslag har gjorts av vapen, sprängladdningar och narkotika. Nu arbetar man med tydlig polisiär närvaro på utsatta platser, något man kommer att fortsätta med under en längre period.

— Läget har lättat lite i Uppsala län. Kommenderingen har lyckats i sina mål och vi har inte haft några skadade eller avlidna de senaste veckorna. Tyvärr har vi inte samma lägesbild i Gävleborgs län, säger Jale Poljarevius, underrättelsechef region Mitt.

Han säger att polisen ser fram emot den nya lagstiftning som börjar gälla den 1:e oktober som ger åklagare och polis möjligheter att använda sig av hemlig avlyssning utan konkret brottsmisstanke.

— Det här kan bli ett viktigt verktyg när vi ska försöka stoppa framtida dåd som tar människoliv, säger Jale Poljarevius.

TT
/
/
/
/
Senaste nytt

Presidenten stänger statlig nyhetsbyrå

Cyklist påkörd av bil – svårt skadad

En kvinna i 40-årsåldern har skadats svårt i en olycka i Norrköping. Hon färdades på cykel och blev påkörd av en bil.

Pentagonläckan erkänner – får 16 års fängelse

Jack Teixeira, som misstänks ligga bakom den så kallade Pentagonläckan, har erkänt sig skyldig till alla åtalspunkter och accepterar ett fängelsestraff på 16 år.

Ung kvinna häktad för mord

En kvinna i 20-årsåldern har häktats misstänkt för ett mord i Norrköping, rapporterar P4 Östergötland.

Så håller du sin Monstera i toppskick – experten tipsar: "Om bladen inte flikar sig så..."

Monstera är en omtyckt lättskött växt. I en intervju med Nyheter24 delar växtexperten Hans Jensen med sig av enkla tips för att hålla din växt i toppskick året om.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Örnsköldsvik

"Polisen får in en anmälan om en olycka med en personbil och en ren.", skriver polisen på sin hemsida.