Polisen: Flyktingar rymde för lätt

Det har varit för lätt att rymma från Migrationsverkets förvar i Kållered.


Det har varit för lätt att rymma från Migrationsverkets förvar i Kållered, anser polisen.

– Om åtta går ut på rastgården och bara sju kommer in, måste man leta med en gång, säger Hans Lippens, chef på gränspolisen.

Migrationsverkets förvar är sista anhalten i Sverige för personer som sökt uppehållstillstånd, men fått ett slutligt beslut om avvisning. Sådana förvar finns på fem platser, bland annat i Kållered utanför Göteborg.

– Under det senaste året har det varit ungefär 50 rymningar där, säger Hans Lippens, chef för gränspolisen i Västra Götaland, till TT.

Men i februari tog polisen initiativ till en tätare kontakt med ansvariga på Migrationsverket.

– Nu är vårt samarbete mycket bättre. Förvaret i Kållered behöver se över sina säkerhetsrutiner, och jobbar också med det. Man får tänka på att förvaret inte är ett fängelse, och att personalen inte har rätt att bruka våld. Men det har varit för lätt att hoppa över murar och klättra genom fönster, säger Hans Lippens.

Demonstrationer

Polisen har också reagerat på att man mötts av demonstranter vid förvaret när avvisningar ska verkställas. Det finns en anställd på verket som dömts för våldsamt upplopp under kravallerna i Göteborg 2001, och då hade koppling till Antifascistisk aktion, Afa.

–Det spekuleras runt detta. Men samtidigt måste man kunna dra ett streck över någons förflutna. Och det kan mycket väl vara den som ska avvisas som själv tipsat demonstranterna. De har ju tillgång till mobiltelefon, säger Lippens.

Gränspolisen har hjälp av Säpo, som dock inte gör någon egen utredning om förvaret i Kållered.

– Det verkar vara en konflikt mellan polisen och delar av personalen. Men omständigheterna är mycket oklara, säger Patrik Peter, pressekreterare på Säpo.

"Andra orsaker"

Migrationsverket har fullt förtroende för sin personal, och ser andra orsaker till att det förekommer rymningar.

– Det är fler personer som avvisas till Irak nu än tidigare. Det ger en ökad förtvivlan. Men vi för en ständig dialog med polisen. Om vi har synpunkter på enskilda poliser, tar vi upp det med polismyndigheten. Det ska inte göras via medierna, säger Per Sörensen, chef för Migrationsverkets förvarsverksamhet, till TT.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!