Regeringens utlovade offensiv mot gängen dröjer.
Regeringens utlovade offensiv mot gängen dröjer. - Foto: Fredrik Sandberg/Christine Olsson/TT

Regeringens ”offensiv” får vänta – tunga satsningar mot gängen dröjer

Regeringen har påbörjat arbetet med 42 av 48 punkter i sin "offensiv" mot kriminaliteten. Men många lagskärpningar riskerar att inte hinna ge en tydlig effekt före nästa val.


När Ulf Kristersson (M) tillträdde som statsminister för ett år sedan satte han upp kampen mot den grova kriminaliteten som en av regeringens viktigaste utmaningar.

I regeringsförklaringen utlovades "den största offensiven i svensk historia".

Men ännu syns inga resultat. Gängvåldet ser snarare ut att slå nya rekord före årets slut. Och det kan dröja år innan regeringens "offensiv" får effekt.

I regeringspartiernas överenskommelse med Sverigedemokraterna (SD) finns 48 punkter inom kriminalpolitiken som ska genomföras. Av dem har hittills två införts.

Träder i kraft sent

Den 1 juli höjdes straffen för flera typiska gängbrott, som olaga hot, utpressning, rån och narkotikaförsäljning. Dessutom sänktes gränsen för när misstänkta kan häktas. Den 1 oktober blev hemlig avlyssning tillåten i preventivt syfte, utan att ett brott begåtts.

Av de 48 punkterna i Tidöavtalet har arbetet med 42 påbörjats. Det handlar framförallt om att regeringen tillsatt utredningar för att ta fram lagförslag.

Men de utredningarna är inte klara förrän under 2024 och 2025. Därefter ska regeringen göra propositioner av utredningsförslagen. Riksdagen ska sedan behandla propositionerna och fatta beslut. Det gör att många av regeringens tyngsta lagskärpningar i "offensiven" inte kan träda i kraft förrän 2025 eller 2026.

I sin första regeringsförklaring pekade Kristersson på att dubbla straff för gängkriminella ska införas och att dagens straffrabatt för dem som döms för fler brott samtidigt ska avskaffas. Utredningarna för de lagändringarna ska inte vara klara förrän sista juli 2025.

Skärpta straff för unga

I regeringsförklaringen nämndes också att det ska vara straffbart att delta i kriminella nätverk. Den utredningen är klar i december 2024, men ett sådant förslag kräver en grundlagsändring. En ny lag kan därför inte träda i kraft förrän efter valet 2026.

Särskilt pressande för regeringen är att allt fler unga under 18 år anlitas av kriminella gäng för grova brott eftersom straffen för dem i dag är relativt lindriga.

Regeringen har tillsatt en utredning för att ta fram förslag på straff för unga under 18 år. Den ska vara klar i januari 2025. Det är dock inte säkert att de tre regeringspartierna kommer att kunna enas om att gå vidare med de förslagen.

Kriminalvården har fått i uppdrag att se till att de första ungdomsavdelningarna på fängelser ska vara klara till början av 2026.

Lagar tidigareläggs

Regeringen försöker hitta metoder för att leverera resultat snabbare. Bland annat genom kortare utredningstider och högt arbetstempo på justitiedepartementet.

Nyligen meddelade man att tre lagförslag tidigareläggs. Vistelseförbud ska införas i februari och tillfälliga visitationszoner i mars.

I januari kommer även straffen för vapenbrott att höjas ytterligare. Just den lagskärpningen finns dock inte med i regeringens 48 punkter.

Om några veckor ska även utredningar om hävd sekretess mellan myndigheter samt anonyma vittnen vara klara, och möjligen skulle de förslagen kunna bli lag senare under 2024.

TT
/
/
Hot
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!