Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) och Christian Carlsson (KD) presenterar nya åtgärder för att bryta rekryteringen av barn och unga till kriminella gäng, vid en pressträff.
Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) och Christian Carlsson (KD) presenterar nya åtgärder för att bryta rekryteringen av barn och unga till kriminella gäng, vid en pressträff. - Foto: Mikaela Landeström/TT

Regeringen vill utreda fotboja för unga

Regeringen vill utreda om fotboja ska kunna användas på unga som vårdas på grund av brott eller koppling till grov kriminalitet.


Sverige befinner sig i ett exceptionellt allvarligt läge, säger socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) på en pressträff.

— Rekryteringen av barn och unga in i de kriminella gängen måste helt enkelt stoppas.

Regeringen presenterar därför ett antal nya åtgärder för att bryta rekryteringen av barn och unga till kriminella gäng, däribland att utreda om fotboja ska kunna användas på unga.

Syftet är att se till att den unge verkligen genomgår vissa behandlingar, avstår alkohol eller andra droger och befinner sig i hemmet och på så sätt undviker kriminella miljöer.

En annan åtgärd som regeringen vill utreda är att det ska vara möjligt att låsa rum på Sis-hem nattetid.

Waltersson Grönvall pekar på att både gärningsmän och offer blir allt yngre och brotten blir grövre. I dag finns 1 725 unga under 18 år i de kriminella gängen, enligt polisen. Men mörkertalet är stort.

TT
/
/
/
/
Senaste nytt

Polisen rapporterar om trafikkontroll, Härnösand

Ökat sug efter fjällstuga

Stigande räntor och urholkade plånböcker fick efterfrågan på fjällstugor att dyka. Men nu verkar köparna vara på väg tillbaka. Det är ett ökat tryck på visningar, framför allt sedan årsskiftet, säger Marcus Svanberg, Länsförsäkringar Fastighetsförmedlings vd.

Tre falska myter om alkohol – enligt alkoholforskaren

Är det bra med ett glas vin om dagen? Och stämmer det att alkohol hjälper dig att somna? Alkoholforskaren Sara Wallhed-Finn slår hål på tre vanliga myter om alkohol.

CAN om alkoholmätningen: Inte hundraprocentig

CAN:s rapport om att över tre miljoner svenskar dricker för mycket har väckt debatt. Svaren i enkäten har fördubblats då man utgår från att många underskattar hur mycket de egentligen dricker.

Nyfödd dog – sjukhus gjorde fel 25 gånger

1 timme sedan
Ett nyfött barn dog på Skaraborgs sjukhus efter att sjukhuset gjort fel 25 gånger, rapporterar Sveriges Radio Skaraborg.

Tankesmedja: Ukraina behöver "slaktardrönare"

1 timme sedan
Krigsvetarna vid den brittiska tankesmedjan Rusi tror inte på någon ukrainsk motoffensiv under 2024. Ukraina behöver först rekrytera, utbilda och utrusta soldater.