Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Svensk flyktingpolitik oroar

Nyheter | 28/05/2009 06:30

Flyktingpolitik och skyddet av kvinnliga våldsoffer står i fokus.

Flyktingpolitik och skyddet av kvinnliga våldsoffer står i fokus i kapitlet om Sverige i Amnestys årsrapport för 2008.

De långa tider avvisningshotade tidigare asylsökande kan hållas inlåsta i väntan på transport har kritiserats av FN:s kommitté mot tortyr. Amnesty refererar kritiken i Sverigekapitlet och påpekar särskilt att det inte finns någon absolut tidsgräns för hur länge de drabbade kan hållas inlåsta.

Att irakiska asylsökande i sjunkande grad beviljas svenska uppehållstillstånd sedan Migrationsöverdomstolen i ett omstritt domslut konstaterat att det inte råder någon väpnad konflikt i landet är en annan punkt, liksom det avtal mellan Sverige och Irak som från februari i fjol tillåter Sverige att med tvång transportera avvisade asylsökande tillbaka till Irak.

Amnesty oroas också över att enbart 12 procent av polisanmälda våldtäkter når domstol. Bristen på systematisk och oberoende forskning kring utredningar och åklagarbeslut i våldtäktsmål "hämmar försöken att öka skyddet för dem som överlever våldtäkter."

Också här citeras FN:s kommitté mot tortyr, som för tillfället leds av Chile, Kina, Marocko och Norge, som beklagar bristen på nationell statistik kring våld i hemmet, och uppmanar Sverige att öka insatserna mot våld mot kvinnor och barn liksom mot så kallat hedersvåld.

Skrivet av: