Måndag 8 Aug
Stockholm

Danmark granskar svenska våldtäkter

Dansk folkeparti kräver svar av den svenska regeringen om vad som ligger bakom våldtäktsstatistiken.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det högerpopulistiska Dansk folkeparti synar de svenska våldtäkterna. Åtta gånger så många våldtäkter anmäls i Sverige som i de övriga nordiska länderna. Partitoppen Peter Skaarup (DF), som är ordförande i rättsutskottet i Folketinget, har drivit igenom en begäran om att antalet anmälda våldtäkter i Sverige och svenska regeringens insatser på området ska granskas.

Centerpartiet tror att syftet kan vara att misskreditera den svenska migrationspolitiken.

– Det brukar det vara när det kommer till Dansk folkeparti, säger Johan Linander, centerpartiets rättspolitiske talesman, till Nyheter24.

Justitsministeriet i Danmark får nu i uppdrag att begära upplysningar från svenska justitiedepartementet för att utreda saken. I statistiken som Dansk folkeparti åberopar har Sverige åtta gånger så många anmälda våldtäkter per 100 000 invånare som de övriga nordiska länderna. 2008 ska Sverige ha haft 5 500 anmälda våldtäkter i jämförelse med 460 i Danmark.

Rättsutskottet kräver en förklaring till de stora skillnaderna mellan länderna och vill veta vad Sverige gör för att våldtäkterna ska minska.

– Jag tror att det är bra om vi får det här utrett. Det är många danskar som arbetar och reser till och från Sverige, säger Allan Steen Hansen, ordförande för Dansk folkepartis ungdomsförbund, till Nyheter24.

– Vi har också sett i Danmark att invandrare ligger bakom många våldtäkt- och misshandelsfall. Jag vet inte hur den statistiken ser ut i Sverige, men vi vet att Sverige har en helt annan migrationspolitik än Danmark och att det tas in fler invandrare där, säger han.

För en dryg månad sedan publicerades en rapport som utrett hur elva länder hanterar våldtäktsbrott. Sverige toppade, och professor Liz Kelly som ledde studien, förklarade det höga talet med en bättre anmälningsupptagning, vidare våldtäktsbegrepp och större vilja att anmäla hos kvinnor, skriver Dagens Nyheter.

– Vi vet att Sverige i jämförelse med de nordiska länderna skiljer ut oss i statistiken när det kommer till våldtäkt. Så var det inte för några år sedan. Jag tycker att vi borde utreda vilka faktorer som ligger bakom de här siffrorna, säger Linander.

– Annars behöver vi i Sverige jobba mer med attitydfrågor. Det vill säga människors inställning till vad som är en sexuell relation och vad som är samtycke. Senare kommer också en utvärdering av sexualbrottslagen, och den behöver vi titta på, säger Linander till Nyheter24.

Sveriges kvinnojourers riksförbund tror att benägenheten att anmäla sexualbrott och en större medvetenhet om våldtäkt är troliga orsaker bakom de skrämmande höga siffrorna. De instämmer också i att Dansk folkepartis intresse kan vara att misskreditera Sveriges migrationspolitik.

– Det kan det vara. Men jag tror att det vore bra om man verkligen tog reda på vilka faktorer som ligger bakom de höga anmälningstalen i Sverige. Att ta fram statistik är nog inte så farligt, och Danmark har en läxa att göra när det till exempel kommer till prostitution, säger Carina Ohlsson, förbundsordförande för Sveriges kvinnojourers riksförbund, SKR, till Nyheter24.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.