Tisdag 22 Jun
Stockholm

Amnesty upprörs av iransk avrättning

En 23-årig iransk kvinna avrättades i dag för ett mord hon ska ha begått som ung.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Enligt Amnesty International avrättades en 23-årig kvinna i Iran på fredagen för ett mord hon ska ha begått som tonåring. Amnesty är djupt kritiskt mot avrättningen.

23-åriga Delara Darabi var dömd för att ha mördat en släkting under ett inbrott hon begick tillsammans med en vän när hon var 17 år.

Avrättningen skedde på fredagsmorgonen i centralfängelset i Rasht nordväst om Teheran. Enligt Amnesty hade inte kvinnans advokat underrättats, trots att så ska ske enligt lag med minst två dygns varsel.

Det verkar ha varit ett cyniskt tilltag från myndigheternas sida för att undvika de inhemska och internationella protester som kanske hade räddat Delara Darabis liv, kommenterade Hassiba Hadj Sahraoui, Amnestys vice chef för Mellanöstern och Nordafrika.

Amnesty sade att avrättningen genomfördes trots att Darabi så sent som den 19 april hade beviljats två månaders uppskov av iranska domstolsväsendets chef.

Enligt Amnesty erkände Darabi mordet på en släkting 2003 "i tron att hon kunde rädda sin pojkvän undan galgen, men hon tog senare tillbaka erkännandet".

Amnesty sade i ett uttalande att organisationen inte anser att Darabi fick en rättvis rättegång och att domstolar vägrat att ta hänsyn till nya uppgifter som enligt hennes advokat skulle ha bevisat hennes oskuld.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela