Det är flera kilometer kö på E22 mellan Hörby och Kristianstad.
Det är flera kilometer kö på E22 mellan Hörby och Kristianstad. - Foto: Johan Nilsson/TT

Hundratals bilister har suttit fast ett dygn på E22 – efterlyser mat och vatten

På torsdagsmorgonen sitter många bilar fortfarande fast på E22 mellan Hörby och Kristianstad. Flera av dem har suttit i bilarna sedan onsdag förmiddag. Jag har varit jättenojig för att mitt blodsocker ska sjunka, säger diabetessjuka Norah Andersén till Sveriges radio.


Över 1 000 bilar fastnade i den stora bilkön på väg E22 i Skåne på onsdagen. På torsdagsmorgonen sitter hundratals fortfarande fast.

— Ett hundratal personer har kunnat hämtas ur sina bilar med Försvarsmaktens bandvagnar och tagits till Hörby kommuns uppsamlingsplats, säger Filip Annas, presstalesperson vid polisen i Skåne.

En som fortfarande sitter kvar i kön är Jimmie Andersson som suttit fast i snart ett dygn. Han säger till SVT att han fördrivit tiden med hjälp av fika och social medier men att han inte vågat sova för att inte råka missa någon information.

— Det är tröttsamt och dåsigt i huvudet, säger han till SVT.

Efterlyser efter mat och vatten

I flera grupper på Facebook, däribland tjejgruppen Pink Room, har den stora bilkön engagerat många under gårdagskvällen och natten. I flera inlägg har man efterlyst mat och vatten till sig själv eller anhöriga i kön.

En av dem är diabetessjuka Norah Andersen som suttit fast i över 21 timmar.

— Mitt adrenalin har gått upp och ner men det beror nog på att jag har diabetes. Och nu har jag suttit här utan mat i snart ett dygn så jag har ju varit jättenojig för att mitt blodsocker ska sjunka, säger hon till Sveriges radio och fortsätter:

— Men jag fick tag i en energidricka av en bilist här framför mig så det stabiliserade lite grann.

Satt fast 19 timmar

En av dem som fick hjälp under morgonen är Erika Sepeliovaite som tillsammans med sin hund och hennes två barn satt fast i 19 timmar.

— Det är fruktansvärt att sitta och vänta utan någon framgång. Vi behöver vatten, sa hon under torsdagsmorgonen, säger hon till Aftonbladet.

En annan är Malin Johansson från Åhus som satt fast på motorvägen i 17 timmar men kunde köra från platsen vid 04.30 när räddningstjänsten klippte upp mitträcket. Då hade de varken ätit eller druckit sedan frukost.

— Först sa de att vägen skulle öppna upp vid 18, sen blev det framskjutet till 24, men det dröjde ändå till 04.30 innan vi kunde köra därifrån, säger hon till Expressen.

TT
/
/
/
/
/
/
SVT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!