Jamal El-Haj (S) under en kippavandring mot antisemitism i Stockholm förra året. Arkivbild.
Jamal El-Haj (S) under en kippavandring mot antisemitism i Stockholm förra året. Arkivbild. - Foto: Fredrik Sandberg/TT

El-Haj uppmanas lämna riksdagen av S

Niklas Karlsson, ordförande i Socialdemokraternas Skånedistrikt, har kallat till pressträff i Stockholm för att göra uttalanden om de senaste turerna kring riksdagsledamoten Jamal El-Haj.


Socialdemokraternas riksdagsledamot Jamal El-Haj uppmanas att lämna sitt uppdrag, uppger partiet.

I maj i fjol tvingades El-Haj ta en paus från flera riksdagsuppdrag efter att ha medverkat på en palestinsk konferens. Partiledningen hade avrått från medverkan sedan det framkommit uppgifter om talare med koppling till Hamas.

På fredagen avslöjar Expressen att El-Haj har försökt påverka ett asylärende om en egyptisk imam som under 2015 ska ha föreläst i en extremistkopplad moské i Skåne tillsammans med två salafistpredikanter. En av dem ska senare ha pekats ut som ett hot mot Sveriges säkerhet.

På sociala medier ska imamen ha delat inlägg från personer inom terrorstämplade Muslimska brödraskapet. Imamen har också hyllat rörelsens andliga ledare, en person som legitimerat självmordsbombningar mot israelisk civilbefolkning och som beskrivit Förintelsen som ett gudomligt straff mot judar, enligt Expressen.

I ett mejl till tidningen skriver Jamal El-Haj att "det var fel av mig att agera så" och att han hade "gjort annorlunda" i dag:

"Mitt enda syfte med samtalet var att tillföra information som jag trodde var relevant och samhällsnyttigt. Den lämnade jag vid ett tillfälle. Jag inser nu att handläggaren kunde ha uppfattat samtalet som ett sätt att påverka”.

Tidöpartierna har återkommande kritiserat Socialdemokraterna för att inte hålla rent inom partiet med hänvisning till Jamal El-Hajs agerande.

TT
/
/
/
Hot
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!