Magdalena Andersson (S) och Jimmie Åkesson (SD).
Magdalena Andersson (S) och Jimmie Åkesson (SD). - Foto: Claudio Bresciani/TT och Johan Nilsson/TT

Åkesson kritiserar S-ledarens utspel i tysk press

Jimmie Åkesson (SD) riktar skarp kritik mot S-ledaren Magdalena Andersson för att hon i en tysk tidning skriver att regeringens samarbete med Sverigedemokraterna underminerar demokratin – samtidigt som SD-ledaren felciteras.


"Uselt, fegt och farligt för Sverige. Jag börjar allvarligt fundera på hur länge hon kan tillåtas vara kvar som partiledare", skriver Jimmie Åkesson i ett sms till Dagens Nyheter.

I den tyska tidningen Vorwärts, som ägs av tyska socialdemokratiska SPD, skriver Andersson att regeringens samarbete med Sverigedemokraterna bör ses som ett varnande exempel i omvärlden.

"Utvecklingen som vi ser i Sverige ligger i linje med andra högerauktoritära regimer i världen. Där oppositionen och andra kritiska röster tystas, i syfte att stärka sin egen makt", skriver hon.

Andersson anklagar även SD för att föra fram hat och hot mot svenska muslimer och exemplifierar med Jimmie Åkessons utspel i fjol om att riva moskéer där det sprids vissa budskap.

I den tyska tidningen skriver dock Andersson att Åkesson sagt att "alla" moskéer ska rivas. Men enligt en pressekreterare från Socialdemokraterna rör det sig om en felöversättning.

Jimmie Åkesson har reagerat starkt på debattinlägget.

Magdalena Anderssons oförmåga, desperation och rena slarv börjar bli en reell säkerhetsrisk för Sverige", skriver han i sms:et.

TT
/
/
/
Hot
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!