KD-ledaren Ebba Busch. Arkivbild.
KD-ledaren Ebba Busch. Arkivbild. - Foto: Samuel Steén/TT

Busch: Regionerna behöver göra sin hemläxa

KD-ledaren Ebba Busch försäkrar att statsministerns löfte om mer pengar till vården ska fullföljas. Men hon ryter också till mot regionerna. Det är några regioner som har en ganska tuff hemläxa att göra.


Fakta: Varsel i vården

Det största kända varslet hittills är Region Sörmland, som varslade 700 anställda i september. Region Värmland utreder om 300 anställda kan komma att varslas.

Även Region Östergötland har flaggat för att personal inom kort kan komma att varslas. Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg har ett sparkrav på 1,7 miljarder kronor, motsvarande 2 000 anställda, men där har sjukhusdirektören tidigare uteslutit varsel.

Regeringspartierna och SD förhandlar just nu om mer statligt stöd till regionerna.

— Vi jobbar på ett vårdpaket för hur vi kan stötta regionerna ekonomiskt i den här tuffa tiden, men också strukturellt, säger hon på en träff med riksdagsjournalisterna.

Busch påpekar samtidigt att enbart pengar inte kommer att lösa krisen i vården.

— Det är några regioner som har en ganska tuff hemläxa att göra i att se över sina prioriteringar. Vi ser varsel på patientnära personal, men inte på mer politikerstyrd, administrativ personal – och det är en ganska märklig prioritering, säger hon.

Busch frågar sig varför regioner gör sig av med undersköterskor men behåller kommunikatörer och uppmanar regionerna att prioritera den patientnära personalen.

Vill granska

Även Liberalerna vill se mer statliga pengar till vården och även skolan. Men partiets ekonomisk politiske talesperson Cecilia Rönn, betonar likt Busch, vikten av att regionerna prioriterar rätt.

— Vi har kommuner och regioner som byggt storstilade badhus eller lagt extremt mycket pengar på kommunikatörers löner, säger Rönn.

Liberalerna vill att Statskontoret får i uppdrag att granska i vilken utsträckning de hundratals miljarder kommuner och regioner får i statsbidrag går till kärnverksamheten.

— Vi behöver veta att pengarna hamnar på rätt ställe, säger Rönn.

Löfte från Kristersson

Liberalerna vill även att Ekonomistyrningsverket ska granska hur kommuner och regioner använder sina egna skattepengar. Partiet föreslår också att Riksrevisionen på sikt ska kunna granska inte bara statlig verksamhet.

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet krävde på tisdagen att regeringen skyndsamt ger sjukvården besked om mer pengar.

Varken Busch eller Rönn vill nämna några siffror när det gäller vilka tillskott till regionerna som diskuteras.

Bakgrunden till kravet är att statsminister Ulf Kristersson (M) den 10 februari i TV 4 lovade att lägga en budget som ser till att människor inte sägs upp i den svenska sjukvården.

Rättad: I en tidigare version av faktarutan angavs felaktigt att Region Värmland har varslat 750 anställda om uppsägning.

TT
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Misstänkt grovt brott i Södertälje

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

2 timmar sedan
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.

Tesla levde inte upp till förväntningarna

3 timmar sedan
Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

3 timmar sedan
De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.

Tjäna 33 000 kronor i månaden bara på fonder – så gör du

3 timmar sedan
Det kommer ta ett tag, men när du väl sparat tillräckligt mycket pengar kommer du faktiskt kunna bli det som kallas för ekonomiskt oberoende. Knepet är inte några snabba cash. Istället handlar det om långsiktigt, tålmodigt sparande i indexfonder fram till pensionen. Så här går det till och så här lång tid tar det, enligt experten.

Lång väntan på bostad – kommun får miljonbot

3 timmar sedan
En kvinna i behov av särskild bostad enligt LSS fick vänta nästan två år innan hon fick ett boende. Det berodde enligt Luleå kommun på platsbrist, något förvaltningsrätten inte ser som en acceptabel orsak.