Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Åtalas för storbedrägeri på 118 miljoner

- 01/06/2009, 12:42 -

45-åring lurade investerare på hundratals miljoner kronor med affärsprojekt.

MALMÖ. En 45-årig man åtalas vid Malmö tingsrätt för att ha lurat investerare på sammanlagt 117,5 miljoner kronor. Han har, enligt åtalet, förespeglat privatpersoner och företag att det funnits affärsprojekt som snabbt skulle kunna ge stora vinster.

Men enligt åklagaren fanns inga projekt och pengarna är nu borta. Åtalet gäller grovt bedrägeri under åren 2003 till 2008.

Mannen har samarbetat med flera personer utomlands. Åtalet omfattar även en person i Malmö som åtalas för grov penninghäleri och en jurist i Stockholm som åtalas för osant intygande.

Bevisningen bygger bland annat på en omfattande telefonavlyssning.

– Min uppfattning är att det varit ett löst sammansatt nätverk av internationella bedragare, säger kammaråklagare Martin Bresman som väckt åtalet.

Investerarna har fått ta del av osanna handlingar, vilseledande telefonsamtal från framtida "affärspartners" och deltagit i arrangerade möten utomlands.

– Allting för att skapa en illusion om att det finns någon form av affär som kan ge en gigantisk avkastning, säger Martin Bresman.

Investerarnas pengar har gått in i banksystemet för att sedan plockas ut av någon bulvan.

– Ytterst lite pengar har säkrats, säger Bresman.

Skrivet av: