Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Rättegång inledd mot storbedragare

- 08/06/2009, 12:44 -

45-åringen blåste godtrogna affärsmän på drygt 116 miljoner kronor.

I Malmö inleddes på måndagen rättegången mot en 45-årig man som åtalats för att ha lurat godtrogna affärsmän på drygt 116 miljoner kronor. De utlovades stora vinster i hisnande affärer som aldrig tog slut.

– Alla den tidigare dömde ekobrottslingens affärer var bluff. Han spelade på människors girighet och önskan om att få stor avkastning på små investeringar, sa åklagaren Lars Olson i sin sakframställan.

Med ett mycket gott minne, skarpt intellekt, talets gåva och en total avsaknad av empati ska 45-åringen ha fått dem som blev hans goda affärsvänner att plocka fram pengar i en aldrig sinande ström.

Nya investerare drogs hela tiden in längst ner i pyramiden för att ge pengar till dem som väntat längst i gyllene affärer som kunde handla om allt från fastighetsaffärer till musik- och mediebranschen.

Som sista lockbete och säkerhet påstods bland annat finnas en dyrbar Rafaeltavla förvarad i ett schweiziskt bankfack. Den vältalige 45-åringen hade alltid svar på alla frågor.

I åklagarens bevisning finns förutom alla vittnen som ska höras även omfattande telefonavlyssning.

Mannen nekar till brott men erkänner att han lånat vissa belopp som han avsett att betala tillbaka.

Hans advokat, Jonas Carlsson, yrkade att rättegången skulle skjutas upp eftersom 45-åringen inte fått tillräcklig tid att förbereda sig, vilket strider mot Europakonventionens bestämmelser om rätt till "fair hearing". Mannen häktades i oktober.

– Han vill försvara sig och har arbetat hårt på det. Det handlar om 50 000 telefonsamtal och sms där vi har 10 000 kvar gå igenom. Det finns ingen balans i detta. Åklagaren har sju-åtta utredningsmän till sin hjälp, jag är ensam, sade Jonas Carlsson till TT i en paus.

Skrivet av: