Chatt mellan den 34-årige gängtoppen som senare mördades i Irak (tv) och 19-åringen som enligt åklagaren utförde mordet. Bilder från polisens förundersökning.
Chatt mellan den 34-årige gängtoppen som senare mördades i Irak (tv) och 19-åringen som enligt åklagaren utförde mordet. Bilder från polisens förundersökning. - Foto: Polisen

Chattade med gängledare före mord på mamma

Foxtrottoppens mamma sköts ihjäl i sitt hem i Uppsala. Före och efter mordet pratade den utpekade skytten med två högt uppsatta rivaler i det splittrade nätverket. Fyra månader senare hade båda mördats utomlands.


Fakta: Fem åtalade

Fem personer står åtalade för inblandning i mordet:

15-årig pojke åtalas för mord och grovt vapenbrott. Har enligt åklagaren kört en elmotorcykel till och från mordplatsen och hanterat vapen. Förnekar brott.

20-årig man (19 år vid tiden för mordet) åtalas för mord och grovt vapenbrott. Har enligt åklagaren avlossat det dödande skottet. Nekar till mord, erkänner grovt vapenbrott.

29-årig man åtalas för medhjälp till mord. Har enligt åklagaren gjort hotellbokningen åt de misstänkta mördarna och gjort överföringar av pengar. Har suttit i fängelse med Foxtrotledaren Rawa Majid. Förnekar brott.

22-årig man åtalas för stämpling till grovt vapenbrott. Har enligt åklagaren erbjudit sig att förvara vapen åt en av de mordmisstänkta. Förnekar brott.

23-årig kvinna åtalas för grovt vapenbrott. Har enligt åklagaren rest från Göteborg till Stockholm med vapnen som används vid mordet. Förnekar brott.

Sommarvärmen har dröjt sig kvar och fönstret till enplansvillan står på glänt i septemberkvällen. Kvinnan i 60-årsåldern har precis avslutat ett telefonsamtal med en väninna när en pistol med ljuddämpare förs in genom glipan.

Kanske påkallar han hennes uppmärksamhet innan han trycker av, försiktigt så att ingen annan i huset hör.

Skottet träffar i bröstet och hon faller till golvet. Grannar uppger senare att de hört något som påmint om ett skott, men ingen reagerar så kraftigt att de ringer polis.

Det dröjer flera timmar innan hon hittas av sin man som klivit upp mitt i natten för att gå till jobbet. Vid det laget sitter den utpekade skytten, en då 19-årig man, på ett hotellrum och chattar med en ledargestalt i Foxtrotnätverket.

"Jag är så glad", skriver 19-åringen.

Identifierat två

Offrets son är högt uppsatt i samma nätverk. Han har tidigare stått nära Foxtrotledaren Rawa Majid, men nu har de hamnat på varsin sida i en våldsam konflikt.

Enligt åklagare Erik Grönvall mördas kvinnan enkom på grund av att hon är mannens mamma.

I den utpekade skyttens mobiltelefon hittades ett klipp där han filmar sig själv med det misstänkta mordvapnet. Bild från polisens förundersökning.

Utredningen visar hur dådet förbereds i krypterade chattgrupper. Bakom flera alias döljer sig okända personer, men två har kunnat knytas till ledargestalter på Majids sida av det splittrade nätverket.

En 30-årig man instruerar 19-åringen i hur han ska hantera elmotorcykeln som ska ta honom och en medåtalad 15-åring till och från mordplatsen. Senare samma kväll grips mannen i Turkiet misstänkt för inblandning i en skjutning där.

Chattar från Irak

Den andra, en 34-åring som då befinner sig i Irak, chattar 19-åringen med efter mordet.

På kvällen rings även flera samtal mellan 19-åringen och ett alias som används av 34-åringen. Ett samtal sker vid 20.30, just då grannar uppfattat ljud av skott. Numret har dock inte kunnat kopplas direkt till någon person.

Varken 30- eller 34-åringen är misstänkta i målet. Ingen av dem är heller längre vid liv. Den 31 oktober skjuts 30-åringen ihjäl på öppen gata i Sarajevo. Den 8 januari mördas 34-åringen i Bagdad.

I båda fall misstänks svenskar som enligt flera medier har koppling till den mördade Uppsalakvinnans son.

Rättegången om mordet pågår. På fredagen hördes den medmisstänkta 15-årige pojken bakom stängda dörrar. Både han och 20-åringen har medgett att de befunnit sig i närheten men skyller mordet på varandra.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Motala: Polisen rapporterar om brand

110 personer kidnappade på buss

Misstänkta jihadister håller 110 personer fångna efter att de kidnappats i centrala Mali, enligt lokala källor.

Regeringen överväger nya skattesänkningar

Finansdepartementet skickar ut flera nya skatteförslag på remiss inför höstens budget. Bland annat ett nytt jobbskatteavdrag för 8,1 miljarder kronor och sänkt skatt på pension.

Fått ditt BankID kapat? Det ska du göra

Det är 8,5 miljoner människor som använder BankID och det kan vara bra att veta vad som bör göras i fallet av en id-kapning. Om ens BankID hackas gäller det att agera snabbt.

Stol återkallas: "Sluta använda den"

Rowico AB som återkallar stolen Lotta på grund av risk för tippning bakåt. Stolen har sålts på flera stora möbelkedjor i Sverige.

Polisen rapporterar om misshandel, Sigtuna

"Enligt vittnesuppgifter har ett 15-tal ungdomar slagits med varandra i Märsta.", skriver polisen på sin hemsida.