Polisen får möjlighet att införa visitationszoner, beslutade riksdagen. Lagen förväntas träda i kraft den 25 april 2024. Arkivbild.
Polisen får möjlighet att införa visitationszoner, beslutade riksdagen. Lagen förväntas träda i kraft den 25 april 2024. Arkivbild. - Foto: Hanna Franzén/TT

Riksdagen röstade ja till visitationszoner

Riksdagen röstade ja till att införa visitationszoner. Därmed får polisen från den 25 april rätt att visitera personer som befinner sig på allmän plats i det utpekade området, utan misstanke om brott.


Fakta: Det här innebär lagen

För att kunna motverka skjutningar och sprängningar vid konflikter ska polismyndigheten kunna införa säkerhetszoner där polisen har särskilda befogenheter att söka efter vapen och andra farliga föremål.

Inom en säkerhetszon kan polisen kroppsvisitera personer och söka igenom fordon.

Alla ingripanden ska dokumenteras i protokoll.

Beslut om en säkerhetszon ska gälla högst två veckor åt gången, där polismyndigheten ska publicera beslutet på sin webbplats och informera om det på andra sätt. Beslutet ska kunna överklagas till domstol.

Källa: Regeringen

Det var en jämn omröstning, röstsiffrorna blev 151 mot 148.

Utfallet välkomnas av justitieminister Gunnar Strömmer (M).

— Säkerhetszoner behövs för att vi ska kunna bryta våldsspiraler och stoppa hämndaktioner. Det är också viktigt att vi vågar pröva nya verktyg för att bryta en mycket allvarlig utveckling när det gäller skjutningar och spiraler, säger han till TT.

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Centerpartiet och Miljöpartiet ansåg att riksdagen borde ha sagt nej till regeringens förslag om det som regeringen numera kallar säkerhetszoner.

— Risken är stor att förslaget leder till rasprofilering. Med de regler som finns i dag vittnar, unga med utländsk bakgrund om att de blir visiterade gång på gång, utan att polisen hittar något, sade Mattias Vepsä (S) i debatten inför riksdagens beslut.

Oppositionen menar att den nuvarande polislagen redan har tillräckligt mycket möjligheter att visitera personer i brottsförebyggande syfte. Även att visitationszoner skulle kunna leda till större misstro mot polisen samt till diskriminering.

Enligt Gunnar Strömmer har förslaget tagit hänsyn till de potentiella riskerna.

— Vi har hela tiden tagit frågor om till exempel risker för diskriminering eller risker med tillit på största allvar. Därför har förslaget utformats på ett noggrant och balanserat sätt.

TT
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!