Torsdag 30 Jun
Stockholm

"Man ska inte berika politiken!"

EU-parlamentariker får 20 000 kronor för en resa mellan Stockholm och Bryssel.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Den nya svenska politiska eliten, EU-parlamentarikerna, får förutom sina extremt höga löner även ersättning för alla resor mellan hemlandet och Bryssel. En svensk parlamentariker får 20 000 kronor för en tur & returresa. Det är ungefär 14 000 kronor mer än det egentligen kostar. Under ett år blir det nästan en miljon kronor i ersättning. Skattefritt dessutom.

Förutom lön och reseersättning får parlamentarikerna bidrag för generella kostnader, resor, sjukvård, tandvård, anställd personal och boendekostnader. De flesta lägger undan ersättningen som en del av lönen. Andra väljer att höja rösten och erkänna slöseriet. Med risken att kallas röstfiskare och populist.

– Jag har inte väckt den här frågan. Men det har blivit aktuellt i och med höjningen av ersättningarna, så tar jag upp det nu. Fråga i valstugorna – det är den vanligaste frågan som folk ställer, säger vänsterpartisten och EU-parlamentarikern Eva-Britt Svensson till Sydsvenskan.

"Vansinnig summa"

En svensk parlamentariker får i dag 54 500 kronor i månaden. Men snart höjs lönen till 83 000 kronor. Mycket högre än en svensk riksdagsledamot. En "vansinnig summa" tycker Svensson. Under omröstningen i EU-parlamentet röstade Junilistan nej till löneökningen. Tidigare har även andra parlamentariker protesterat mot höjningen.

– Svenska europaparlamentariker ska ha samma lön som riksdagsledamöterna, säger folkpartisten Olle Schmidt som även han rasar mot reseersättningen:

– I fall man reser från Stockholm, så får man inte vad biljetten kostar, en cirka 6 000 – 7 000 kronor, utan man får 20 000 kronor, säger han till SR. Det innebär att på två år har jag fått ungefär 1,5 miljon svenska kronor, bara i reseersättningar.

– Det innebär att EU-parlamentarikerna i framtiden kommer att tjäna ungefär tre gånger så mycket som en vanlig, svensk arbetare gör. Det är helt förfärligt, säger Jens Holm, Europaparlamentariker för Vänsterpartiet till SR.

Skänkt bort fem miljoner

För Eva-Britt Svensson är lösningen enkel. Skänk bort stora delar av lönen. Hittills har hon skänkt bort över fem miljoner kronor. Tlll det egna partiet, men även till välgörande ändamål.

– Tidigare har jag gett en hundring då och då. Idag kan jag lägga till flera nollor.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.