Andersdotter utesluter inte röda gruppen

Piratpartiets toppkandidat i EU-valet, Amelia Andersdotter, kan bli yngst i Brysselparlamentet.


Den tiggande piraten som strör kondomer kring sig och inte bäddar sängen. Smekmånaden i medierna verkar avta för piratpartiet när tyckare och tidningsdrakar provoceras av "enfrågepartiet".

I sista Sifomätningen innan valet till Europaparlamentet får piratpartiet åtta procent och väntas ta flera mandat.

21-åriga Amelia Andersdotter skuggar förstanamnet Christian Engström på piratpartiets lista. Mätningarna säger att hon kommer in och därmed väntas hon bli den yngsta Europaparlamentarikern i hela EU. Studentnudlar kan bytas ut mot gåslever över en natt.

– När väljare får veta att jag är toppkandidat förvånas de snarare över att jag går barfota än att jag är en ung kvinnlig pirat, säger hon till Nyheter24.

Hon erkänner att hon inte riktigt vet hur det är att arbeta i Europaparlamentet, men med en bakgrund som ungdomsdelegat i World Urban Forum, bland annat, har hon skrapat ihop kontakter och förtroendekapital i Bryssel.

– Ja, det finns flera aktivister i Bryssel som vi har kontakter med inom upphovsrättsfrågan till exempel. Jag har också som ambition att skaffa fler kontakter och har under en lång tid även följt EU:s externa handelspolitik, säger Amelia Andersdotter till Nyheter24.

Partiledaren Rickard Falkvinge avslöjade nyligen att partiet förhandlar med fyra olika partigrupper i Europaparlamentet. Vilka vill han inte avslöja, men han erkänner att det lutar åt de gröna eller liberalerna. Samma signaler har den liberale Christian Engström, med bakgrund i folkpartiet, skickat.

Amelia Andersdotter, som är mer vänsterorienterad och överväger att donera delar av sin EU-lön till Attac, tycker att det är för sent att utesluta att piratpartiet skulle gå med i den röda gruppen GUE/NGL.

– Jag tycker inte att det är något fel på den röda gruppen. Problemet är väl att partierna där är för politiskt oneutrala och ligger för långt åt vänster. Vi vill lägga oss närmare mitten, säger hon.

– Det finns stöd för piratpartiets frågor i den röda gruppen. Om man ser det ur perspektivet att vi vill vara i en grupp där vi kan få genomslag för vår politik vore den röda gruppen väldigt bra. Jag tror att vi där kan föra en behaglig radikalisering och bidra med mer ideologiska och genomtänkta perspektiv till deras politik. Det kan berika både oss och dem.

– Den förankringen för våra frågor har vi inte alls på samma sätt i den liberala gruppen, som har utmärkt sig för att inte tycka något och har styrts av företagslobbyister i upphovsrättsfrågor. När vi väljer partigrupp måste vi göra en avvägning mellan var vi kan göra störst nytta och var vi får störst sympatier, säger Amelia Andersdotter till Nyheter24.

Hon vacklar lite mer än sitt parti när det kommer till Lissabonfördraget.

– Jag ställer mig ambivalent till Lissabonfördraget. Det finns några positiva inslag, och väldigt många negativa. Det skulle bli medborgarnas förslag, men två gånger blev det inte det. Och det tyder på ett arrogant Bryssel. Ska man implementera ett nytt fördrag behöver man en ny framtidsprocess där man får med medborgarna på tåget.

Under våren har piratpartiet och The Pirate Bay levt i en agendasättande symbios. Av motståndare och antagonister har partiet utmålats som bara en marginaliserad försvarare av fri fildelning. Men Amelia Andersdotter tror inte att den politiska kopplingen till Pirate Bay har skadat bilden av piratpartiet.

– Nej, det tror jag inte. Pirate Bay har gjort det svenska samhället en stor tjänst och kastat ljus på övervaknings- och immaterialrättsfrågor. Det vill säga om hur vi ställer oss till kunskap och information i samhället. De flesta i Sverige har en relation till upphovsrättsfrågan. Vi har fått en angelägen debatt om informationspolitiken som vi inte annars hade fått, säger hon.

Omdebatterade FRA-lagen, Ipredlagen och exempelvis Acta har varit tacksamt att hänga upp piratpartiet på och gett energikickar inför valet. De etablerade krafterna har tvingats anpassa och förhålla sig till nya frågor. Samtidigt som statsministern driver igenom nya lagar har sonen Gustaf Reinfeldt uttalat sitt stöd för de åtalade i Pirate Bay-rättegången.

– Jag har svårt att läsa Reinfeldt. Problemet för honom är att han inte ser internet som ett legitimt rum för medborgarna att vara på och verka i. Så det är inte särskilt knepigt för honom att övervaka internet i sitt eget hem. Sedan tror jag han är konservativ och inte har svårt att tänka sig en stark polisiär makt.

På söndag, den 7 juni, är valdagen för valet till Europaparlamentet. Innan går det att förtidsrösta på flera ställen.

Amelia Andersdotter frågas ut om piratpartiets miljöpolitik av kristdemokraten Daniel Sturesson. Klippet har nästan 100 000 visningar på Youtube. Se det du också:

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

GB-ägaren Unilever kapar 7 500 jobb

Aktiespararna om Thunberg: "Snälla, väx upp"

Civil olydnad gör inte bolag med hållbara, anser Aktiespararnas vd Joacim Olsson efter SAS bråkiga bolagsstämma på måndagen där bland andra klimataktivisten Greta Thunberg protesterade mot flygbolagets miljöskadliga verksamhet.

Nedåt på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen backar inledningsvis. Vid öppning är OMXS-index ned 0,4 procent.

Efter ryska rykten: Nej, Charles är inte död

Nyheten slog ned som en bomb i ryska medier under måndagen: Storbritanniens kung var död. Men det var han inte.

SBAB sänker bolåneräntorna

1 timme sedan
Statliga banken SBAB sänker listräntorna för bolån med 0,05 procentenheter gällande bindningstider på tre månader och ett år.

Flera brister vid utvärdering av bistånd

1 timme sedan
Gott om information om verksamheters resultat – men när det kommer till långsiktiga effekter brister det. Regeringens rapportering av biståndets resultat saknar dessutom ofta den information som riksdagen efterfrågar.