Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Gudrun Schyman: "Sd förstärker segregationen"

Nyheter | 08/09/2009 13:34

Feministiskt initiativs Gudrun Schyman avfärdar Jimmie Åkessons förslag om utegångsförbud.

Feministiskt initiativs ledare Gudrun Schyman är väldigt kritisk till sd-ledaren Jimmie Åkesson efter att han krävt utegångsförbud i oroliga förorter. Hon menar att sd snarare har en tydlig agenda för att öka segregationen.

Schyman kommenterade Nyheter24:s artikel snabbt på sin twitter efter att Åkesson gjort sitt utspel. "Hellre utegångsförbud för SD", skrev Schyman något tillspetsat. Hon utvecklar för Nyheter24:

– Specifika reformer eller lagstiftning som riktar sig mot särskilda grupper förstärker en segregation och ett tänkande i termer av "vi och dem", säger Gudrun Schyman till Nyheter24.

Åkesson skrev i en debattartikel under tisdagen på SVT Debatt att våldsamheterna i förorter som Gottsunda, Biskopsgården och Rosengård är invandringsrelaterade och inte klassrelaterade.

– Det ligger i linje med den politik partiet för naturligtvis. Det vill säga att det ska vara hårdare tag och repressiva åtgärder. Utegångsförbud är en sådan sak. Jimmie Åkesson tar sig tillfället att tala om att det här är invandrarproblem och inte någonting annat, säger Schyman.

– Man kan resonera kring de här frågorna om vad som händer när man har hög arbetslöshet och en social service som inte fungerar, att människor lever trångbott. Det finns mycket att resonera kring, men han väljer att konsekvent se det här som ett invandrarproblem, säger hon.

Hon är övertygad om att extraordinära åtgärder för polisen i områdena inte kommer att lösa grundproblemet, utan att det krävs sociala satsningar.

– Jag tror att det är nödvändigt med breda och generella åtgärder som upprustning av bostäder och satsningar på social service. Unga måste få jobb och skola måste fungera för dem. Det handlar om den traditionella politiken som man använder på andra ställen också. Den behövs i förorterna också, men ännu mer, avslutar Gudrun Schyman för Nyheter24.

Skrivet av: