Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Lavaldomen het fråga i EU-debatten

Nyheter | 04/06/2009 22:11

Gunnar Hökmark vill inte att sverigedemokraternas politik ska avhandlas i debatten.

Den sista tevesända EU-debatten lämnade snabbt frågan om fildelning och slog in på arbetslösheten, EU:s ansvar att lösa den nuvarande finanskrisen samt den så kallade Lavaldomen och lönedumpning. Unge Simon undrade via Youtube hur han ska få ett jobb.

– Ta tag i de offentliga finanserna i hela Europa. Skatter och avgifter som gör det lättare att anställa unga, säger Gunnar Hökmark.

– Använda EU:s budget för att investera i jobb. Svenska kollektivavtal ska gälla för alla som jobbar här. Finansbubblor ska inte uppstå, menar Marita Ulvskog, socialdemokraterna.

Äldstingen i de åttas gäng, folkpartisten Marit Paulsen, svarade ärligt att det inte finns något hon kan göra för Simon.

– Vi EU-parlamentariker kan inte göra särskilt mycket alls för att ge Simon och andra arbetslösa jobb. Däremot kan EU motverka framtida finanskriser.

Lavaldomen då? Hur påverkar domen svenskar?

–Negativt, menar Ulvskog som snabbt får svar av Lena EK:

– De som kommer hit gör det för att det råder brist på deras yrkesgrupper i Sverige, som läkare till exempel. Utländska läkare hjälper faktiskt till att höja de svenska lönerna.

Det är här det urartar. Eva-Britt Svensson säger att Lena Ek inte vill att letter ska ha samma lön som svenskar. Ek kontrar med att hon visst vill det. Svensson undrar då hur det ska kontrolleras. När sedan Hökmark jämför Svensson med sverigedemokraterna så blir det galenskap och kackel.

– Skyll inte Sveriges problem på utlänningar som kommer till Sverige, det kan andra partier göra, säger Hökmark som då retar upp Ulvskog:

– Jag blir galen. Detta är ordvrängeri.

Som tur är tar Ella Bohlin och Marit Paulsen över och diskussionen lugnar ner sig. Men det blir inte sista gången det bråkas under debatten.

Skrivet av: