Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Piratpartiets stöd fortsätter öka

Nyheter | 04/06/2009 19:34

Piratpartiets framgångssaga i opinionsmätningarna fortsätter.

I Skops senaste mätning inför söndagens EU-val uppger nästan sex procent att de tänker rösta på det unga enfrågepartiet.

I april hade piratpartiet stöd från 0,4 procent av väljarna, enligt Skops väljarbarometer. I början av maj hade siffran hoppat upp till 4,4 procent och i den senaste mätningen uppger nu 5,6 procent att de tänker rösta på det unga partiet i EU-valet.

Men om det går framåt för piratpartiet, så går det bakåt för moderaterna. I senaste mätningarna från Sifo och Novus opinion har partiet backat med mellan en och två procentenheter. I Skops mätning är tappet stort: från ett stöd på 28 procent till endast drygt 22 procent.

Socialdemokraterna håller sig tryggt i samtliga mätningar kring 30 procent, en siffra som gör dem klart störst av partierna inför valet.

När valdagen närmar sig tycks intresset för att rösta öka, enligt Skops mätning. I början av maj uppgav knappt sex av tio att de tänkte rösta, i den nya mätningen har det ökat till drygt sju av tio. Men Skops analytiker Örjan Hultåker tror att den stora andelen osäkra väljare, 20 procent, kan leda till att många i sista stund låter bli.

"Många avstår på valdagen från att rösta när de inte vet på vad", säger han enligt ett pressmeddelande.

Övriga partier i mätningen, föregående mätning inom parentes: Folkpartiet 11,1 procent (8,1), centern 7 (5,8), kristdemokraterna 4,4 (5,1), vänsterpartiet 6,2 (6,0), miljöpartiet 8,0 (7,9), junilistan 2,3 (1,5) och sverigedemokraterna 1,5 (2,2).

Skrivet av: