Onsdag 17 Aug
Stockholm

Piratpartiets stöd fortsätter öka

Piratpartiets framgångssaga i opinionsmätningarna fortsätter.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

I Skops senaste mätning inför söndagens EU-val uppger nästan sex procent att de tänker rösta på det unga enfrågepartiet.

I april hade piratpartiet stöd från 0,4 procent av väljarna, enligt Skops väljarbarometer. I början av maj hade siffran hoppat upp till 4,4 procent och i den senaste mätningen uppger nu 5,6 procent att de tänker rösta på det unga partiet i EU-valet.

Men om det går framåt för piratpartiet, så går det bakåt för moderaterna. I senaste mätningarna från Sifo och Novus opinion har partiet backat med mellan en och två procentenheter. I Skops mätning är tappet stort: från ett stöd på 28 procent till endast drygt 22 procent.

Socialdemokraterna håller sig tryggt i samtliga mätningar kring 30 procent, en siffra som gör dem klart störst av partierna inför valet.

När valdagen närmar sig tycks intresset för att rösta öka, enligt Skops mätning. I början av maj uppgav knappt sex av tio att de tänkte rösta, i den nya mätningen har det ökat till drygt sju av tio. Men Skops analytiker Örjan Hultåker tror att den stora andelen osäkra väljare, 20 procent, kan leda till att många i sista stund låter bli.

"Många avstår på valdagen från att rösta när de inte vet på vad", säger han enligt ett pressmeddelande.

Övriga partier i mätningen, föregående mätning inom parentes: Folkpartiet 11,1 procent (8,1), centern 7 (5,8), kristdemokraterna 4,4 (5,1), vänsterpartiet 6,2 (6,0), miljöpartiet 8,0 (7,9), junilistan 2,3 (1,5) och sverigedemokraterna 1,5 (2,2).

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.