Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och kommunikationschefen Joakim Wallerstein när SD presenterade sin EU-valskampanj.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och kommunikationschefen Joakim Wallerstein när SD presenterade sin EU-valskampanj. - Foto: Christine Olsson/TT

SD tar andras filmklipp: "Vem ska stämma oss?"

Sverigedemokraterna använder andras filmklipp i sin EU-valskampanj utan tillåtelse. Vem ska stämma oss? frågar sig kommunikationschefen Joakim Wallerstein. Frågan kan behöva prövas i domstol, enligt en upphovsrättsexpert.


Sverigedemokraterna lanserade sin kampanj inför EU-valet i torsdags förra veckan med affischer och tänkt material för sociala medier.

Bland materialet som ska spridas på internet finns filmklipp som, enligt SD, ska visa vad en ansvarslös migrationspolitik gjort med Sverige.

SD:s slogan är "Mitt Europa bygger murar", och filmerna avslutas med att en tecknad mur byggs och att texten visas.

Backade: Dumt med konflikt

Partiet tänkte först använda sig av en "Super Mario-mur" men ändrade sig. Anledningen var, enligt kommunikationschefen Joakim Wallerstein, för att den kan vara upphovsrättsligt skyddad och för att SD inte vill riskera att hamna i en konflikt med spelföretaget Nintendo över valet.

— Nintendo är ganska bra på att driva upphovsrätt, så vi gjorde en annan mur, säger han.

Gällande era filmer, har ni rätt att använda dem eller var kommer de ifrån?

— De kommer från internet, från er kanske, TV4 och allt sådant som sprids på internet.

Men det får man väl inte använda hur som helst?

— Nej, det får man inte använda hur som helst. Vad menar du att det är för brott vi gör?

"Vem ska stämma oss?"

Wallersteins argument är att medier använt klipp från Sverigedemokraterna utan tillåtelse, som den tidigare SD-ledamoten Kent Ekeroths film av den så kallade "järnrörsskandalen". Då vann Ekeroth målet och fick rätt till ersättning.

— Vi tycker att det finns ett informationsvärde att de här kaosbilderna där folk förstör och ger sig på människor, att det är viktigt att det sprids, säger Wallerstein om SD:s EU-kampanj.

Har ni lagt upp en budget för eventuella stämningar som kan komma?

— Vem ska stämma oss? frågar sig Wallerstein och lyfter att de bland annat tagit ett klipp från en enskild person.

Klippet har redan publicerats på en av SD:s plattformar.

Expert: Upp till domstol

Thomas Riesler, expert på upphovsrätt på Patent- och registreringsverket, säger att frågan om partiet får använda filmerna är snårig. Citaträtten omfattar rörlig bild och filmverk men gäller med flera förbehåll.

— Det här är en fråga för en domstol att pröva. Men det blir inte fritt att distribuera bara för att det ligger på internet, säger Riesler.

Den som lägger ut ett klipp i sociala medier avsäger sig en rad rättigheter, som hur klippet kan spridas inom det sociala nätverket, men äger fortfarande upphovsrätten till materialet, påpekar han.

TT
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!