Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Många tända på att plugga till jobb

Nyheter | 05/06/2009 11:04

Vill du bli vindkraftstekniker, strategisk logistiker eller kanske sommelier? Nu kan du plugga till ditt favvoyrke. Och vara så gott som säker på att få jobb.

Möjligheten finns inom den nya yrkeshögskolan som startar i höst.

Intresset för yrkeshögskolan har varit stort. Drygt 400 utbildningsanordnare har ansökt om medel, och av dem har 89 valts ut. Det innebär knappt 2 400 studieplatser inom främst ekonomi och administration och samt hälso- och sjukvård.

Grundtanken med yrkeshögskolan är att utbildningarna ges i mycket nära samarbete med respektive bransch. Den som genomgår en utbildning har mycket goda chanser att få jobb.

– Man kan vara så gott som säker. Om en utbildning ska få vara kvar i yrkeshögskolan bör de som genomgår utbildningen få anställning, säger överdirektör Mats Miljand.

Utbildningarna är eftergymnasiala men inte akademiska och är antingen ett- eller tvååriga.

Inom den nya Myndigheten för yrkeshögskolan finns också tills vidare de äldre KY-utbildningarna, men kommer att fasas ut på sikt och starta om som utbildning inom den nya yrkeshögskolan (YH). Totalt finns drygt 20 000 studieplatser inom KY och YH.

Skrivet av: