Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Junilistan framåt i färsk mätning

- 06/06/2009, 11:57 -

Socialdemokraterna backar kraftigt i den senaste opinionsmätningen.

Socialdemokraterna backar kraftigt i den senaste opinionsmätningen från TV 4/Novus opinion.

Samtidigt fortsätter väljarna att strömma till Piratpartiet - och stödet för junilistan tar ett oväntat skutt uppåt.

Junilistan (jl) får i mätningen stöd av 3,8 procent av väljarna, en uppgång på 1,6 procentenheter sedan förra mätningen. Siffran är dessutom betydligt högre än i de senaste opinionsmätningarna, som visat på ett stöd på i snitt omkring 2 procent.

Även piratpartiet (pp) ökar och får nu stöd av 8,5 procent. Novus opinion konstaterar dock att det återstår för pp att förmå sina sympatisörer att verkligen ta sig till vallokalen, då partiet är starkt i grupper där relativt få brukar gå och rösta.

Samtidigt tappar dominanterna socialdemokraterna och moderaterna mark. Störst är nedgången för s, som i mätningen mist 3,9 procentenheter och hamnar på 26,5 procent. Moderaterna har förlorat 1,2 procentenheter och landar på 19,0.

Folkpartiet når med 11,1 procent i stöd sin högsta notering under valrörelsen. Även för miljöpartiet går det fortsatt bra.

Enligt TV 4/Novus opinion är lördagens mätning den färskaste i sitt slag eftersom den i sin helhet genomförts under sista valveckan.

Skrivet av: