Junilistan framåt i färsk mätning

Socialdemokraterna backar kraftigt i den senaste opinionsmätningen.


Socialdemokraterna backar kraftigt i den senaste opinionsmätningen från TV 4/Novus opinion.

Samtidigt fortsätter väljarna att strömma till Piratpartiet - och stödet för junilistan tar ett oväntat skutt uppåt.

Junilistan (jl) får i mätningen stöd av 3,8 procent av väljarna, en uppgång på 1,6 procentenheter sedan förra mätningen. Siffran är dessutom betydligt högre än i de senaste opinionsmätningarna, som visat på ett stöd på i snitt omkring 2 procent.

Även piratpartiet (pp) ökar och får nu stöd av 8,5 procent. Novus opinion konstaterar dock att det återstår för pp att förmå sina sympatisörer att verkligen ta sig till vallokalen, då partiet är starkt i grupper där relativt få brukar gå och rösta.

Samtidigt tappar dominanterna socialdemokraterna och moderaterna mark. Störst är nedgången för s, som i mätningen mist 3,9 procentenheter och hamnar på 26,5 procent. Moderaterna har förlorat 1,2 procentenheter och landar på 19,0.

Folkpartiet når med 11,1 procent i stöd sin högsta notering under valrörelsen. Även för miljöpartiet går det fortsatt bra.

Enligt TV 4/Novus opinion är lördagens mätning den färskaste i sitt slag eftersom den i sin helhet genomförts under sista valveckan.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Netflix krossade förväntningarna

2 timmar sedan

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

2 timmar sedan
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

2 timmar sedan
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

2 timmar sedan
Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.

Polisen i Nordmaling rapporterar om trafikkontroll

2 timmar sedan
"Lögdeå, resultat efter stor trafikkontroll", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Eskilstuna rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"Kvinna till sjukhus efter trafikolycka.", skriver polisen på sin hemsida.