Tingsrätten: Piratdomaren inte jävig

Pirate Bay-domaren Tomas Norström var inte jävig.


Pirate Bay-domaren Tomas Norström var inte jävig. Det anser Stockholms tingsrätt i ett yttrande till hovrätten som utreder om rättegången ska tas om på grund av jäv.

Norström är medlem i flera organisationer med anknytning till upphovsrätt. De medlemskapen har fått försvarsadvokaterna att hävda att han är jävig, bland annat för att en av organisationerna får ekonomiskt bidrag från musikbranschens rättighetsorganisation Ifpi.

Men tingsrätten tycker att kritikerna är fel ute. Medlemskapet är bara ett sätt att förkovra sig i upphovsrättsliga frågor och det är inte jävsgrundande.

Tvärtom understryker tingsrätten vikten av att domare förkovrar sig. Försvarsadvokaterna har också hävdat att Norström i praktiken blivit handplockad till målet i strid med de lottningsregler som gäller.

Det tillbakavisar vi med kraft. Det här har gått enligt den arbetsordning som tingsrätten har, säger lagmannen Lena Berke på tingsrätten.

På grund av en omorganisation blev målet omlottat men lottningen var helt fri. Pirate Bay-rättegången i våras ledde till att fyra män dömdes till ett års fängelse och 30 miljoner kronor i böter.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Aktiespararna om Thunberg: "Snälla, väx upp"

Stockholmsbörsen på väg mot dyster inledning

Stockholmsbörsen förväntas öppna med en svag nedgång enligt IG Markets. Detta efter att handeln backat under gårdagseftermiddagen och stängt nedåt.

Efter ryska rykten: Nej, Charles är inte död

Nyheten slog ned som en bomb i ryska medier under måndagen: Storbritanniens kung var död. Men det var han inte.

SBAB sänker bolåneräntorna

Statliga banken SBAB sänker listräntorna för bolån med 0,05 procentenheter gällande bindningstider på tre månader och ett år.

Flera brister vid utvärdering av bistånd

Gott om information om verksamheters resultat – men när det kommer till långsiktiga effekter brister det. Regeringens rapportering av biståndets resultat saknar dessutom ofta den information som riksdagen efterfrågar.

Tre till sjukhus efter gasexplosion

1 timme sedan
Tre personer vårdas på sjukhus efter en misstänkt gasexplosion på Stena Aluminium i Älmhult. Olyckan inträffade vid halv åtta-tiden under måndagskvällen, rapporterar lokala medier.