FN: Barnkonventionen bör lagstiftas

Barnkonventionen bör bli en del av svensk lag. Tycker FN.


Sverige brister när det gäller att övervaka barns rättigheter bland annat när det gäller sexuell exploatering och trafficking, hälsovård och utbildning samt hos barn som har tagits ur sin familjemiljö.

Kritiken kommer från FN:s barnrättskommitté i Genve som på fredagen kom med sina slutsatser om hur Sverige efterlever FN:s konvention om barnets rättigheter, eller barnkonventionen som den oftast kallas.

Den svenska regeringen får beröm för en rad åtgärder som vidtagits sedan man sist granskade Sverige, men en av kommitténs huvudinvändningar handlar om att barnkonventionen inte har införlivats i den nationella lagstiftningen.

"Kommittén är bekymrad över den medvetna bristen på ett formellt erkännande av konventionen som svensk lag", säger den i sitt uttalande.

Vart fjärde år träffar kommittén regeringarna för de länder som skrivit under konventionen och fredagens slutsatser har sammanställts sedan det att representanter för den svenska regeringen frågades ut i Genve den 27 maj, den fjärde gången i ordningen.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!