Paus i spritstrejken

Facket överlägger med Systembolagets ledning.


En vild strejk pågår vid ett av Systembolagets lager söder om Stockholm. För stunden har blockaden paus för förhandlingar, men fortsätter strejken kan vissa produkter ta slut hos Systembolaget.

Blockaden har än så länge enbart tagit en paus. En grupp anställda har tillsammans med facket överläggningar med företagsledningen.

– Och då accepterade de strejkande att ta en paus, säger Handels ombudsman Hans Boberg.

Enligt Boberg har även polisens ingripande haft effekt.

Den hävda blockaden gäller enbart utleveranserna av varor till Systembolagets butiker. Leveranserna in till Lagenas lager är fortsatt stängda av de vilt strejkande arbetarna.

Blockaden har riktats mot alkohollagret Lagena i Jordbro, söder om Stockholm. Strejken är inte sanktionerad av Handels, men LO-förbundet har förståelse för ilskan.

"Det är ytterst provocerande att företagets varslat 33 anställda mitt under pågående lokala förhandlingar. Men Handels arbetar med korrekta fackliga metoder, det vill säga vi följer den förhandlingsordning som finns", skriver Handels andre vice ordförande Tommy Tillgren i ett pressmeddelande.

Strejken berör lagret Lagena, ett dotterbolag till Systembolaget. Enligt Lennart Agén på Systembolaget går Lagena med förlust efter att bland annat ha tappat en så stor kund som Pernod Ricard efter köpet av Vin & Sprit. Därför behöver Lagena minska på den fasta personalen och ta in tillfälligt anställda vid arbetstoppar.

Strejken kan, om den pågår några dagar, komma att innebära att vissa produkter hos Systembolaget tar slut.

– I nuläget är det svårt att överblicka konsekvenserna, säger Agén.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!