Löjtnant åtalad för dödsolycka

Den värnpliktige träffades av en kula och avled.


En 30-årig löjtnant vid Amfibieregementet (Amf1) vid Berga åtalas för arbetsmiljöbrott och för att genom oaktsamhet ha vållat en värnpliktigs död.

Olyckan inträffade vid Utö i maj förra året. Enligt åtalet har löjtnanten, som var plutonövningsledare och därmed ansvarig för säkerheten, åsidosatt vad som ålegat honom enligt arbetsmiljölagen.

Enligt Försvarets egen utredning skedde olyckan när en stridsbåtschef lydde en spelad order och tog den för en verklig order. Båten hamnade i ett kulregn och en värnpliktig träffades av en kula och avled kort därefter.

– Det har funnits ett stort utrymme för missförstånd och det får det inte göra när man skjuter med skarp ammunition, säger kammaråklagare Anne-Marie Nyholm till TT.

Olyckan skedde i samband med att en skyttegrupp övade framryckning över en bergsknalle och samtidigt sköt skarpa skott ut över vattnet.

Där utanför låg stridsbåt 863, som fått en order att gå dit som inte var avsedd att åtlydas. Båtens befälhavare visste inte att man övade så kallad taktisering, vilket betyder att man övar i att dela ut låtsasorder.

Den värnpliktige tjänstgjorde som maskinist på stridsbåt 863 och träffades av en kula. Det var den nu åtalade löjtnanten som i sin ställning som plutonövningsledare var ansvarig för säkerheten under övningen.

Det arbetsmiljöbrott som löjtnanten åtalas för rubriceras inte som grovt brott och åklagaren tror inte att det kommer att leda till fängelse.

Advokat Gunnar Falk företräder den åtalade löjtnanten.

– Min huvudman förnekar brott. Han var övertygad om att chefen på stridsbåt 863 skulle lyda en tidigare order om att hålla sig på rätt sida om den linje bakom vilken ingen skjutning skulle ske. Det handlar om en kommunikationsmiss helt enkelt, säger Falk till TT.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

1 timme sedan

Tesla levde inte upp till förväntningarna

1 timme sedan
Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

1 timme sedan
De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.

Tjäna 33 000 kronor i månaden bara på fonder – så gör du

1 timme sedan
Det kommer ta ett tag, men när du väl sparat tillräckligt mycket pengar kommer du faktiskt kunna bli det som kallas för ekonomiskt oberoende. Knepet är inte några snabba cash. Istället handlar det om långsiktigt, tålmodigt sparande i indexfonder fram till pensionen. Så här går det till och så här lång tid tar det, enligt experten.

Lång väntan på bostad – kommun får miljonbot

2 timmar sedan
En kvinna i behov av särskild bostad enligt LSS fick vänta nästan två år innan hon fick ett boende. Det berodde enligt Luleå kommun på platsbrist, något förvaltningsrätten inte ser som en acceptabel orsak.

Polisen i Malmö rapporterar om brand

2 timmar sedan
"Brand i flerfamiljshus", skriver polisen på sin hemsida.