Måndag 15 Aug
Stockholm

Försvarets system klarar inte hemligheter

SAP-systemet klassar hemliga uppgifter som öppen information av misstag.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

SAP-systemet, som ska ersätta 70 procent av försvarets it-system fram till 2012, har stora svårigheter med hantering av hemliga uppgifter.

Från början var det tänkt att de två första stegen i införandet under 2009 ska hålla en säkerhetsnivå till och med "Hemlig/Restricted". Det är en av de svagare säkerhetsklasserna och i dagsläget har det inte blivit så.

– Nu går projektet in i de mest kritiska delarna, som handlar om att integrera ekonomi, human resources och logistik. Om man inte klarar att ta fram en relevant säkerhetslösning för det finns det en betydande risk att nyttoeffekterna starkt begränsas, säger Anders Dager, utredare på Statskontoret, som granskat projektet, till Computer Sweden.

Konsekvensen är att all information i systemet klassas som öppen, och det är hela försvarets bemanning, ekonomihantering, kompetenshantering och personaladministration.

SAP-systemet kostar försvaret 2,4 miljarder kronor och sysselsätter hundratals anställda. Tanken med förändringen är att ÖB ska få ett bättre beslut- och ledningsstöd samt möta regeringens krav på bättre redovisning av försvarets ekonomi, skriver Computer Sweden.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.