Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Fler vill värna strandskyddet

- 20/10/2008, 02:12 -

Bara var femte stödjer regeringens förslag. (TT)

Tre av fyra svenskar, 74 procent, tycker inte att regeringen ska lätta på strandskyddet och göra det lättare att bygga vid stränder. Färre än var femte svensk, 17 procent, stöder förslaget.

Resultatet skiljer sig mycket lite mellan olika landsdelar. I Stockholm anser några procentenheter fler att förslaget att ge kommunerna rätt att besluta om dispens från strandskyddet är bra.

Det visar en undersökning som opinionsföretaget Synovate gjort på uppdrag av Friluftsfrämjandet, Världsnaturfonden, Naturskyddsföreningen, Sportfiskarna, Svenska turistföreningen och Svenskt Friluftsliv. Drygt tusen svenskar har tillfrågats.

"Det blir enkelt uttryckt fel att låta byggnadsnämndernas fritidspolitiker försvara nationella intressen mot byggbolagens resursstarka proffslobbyister", skriver ledarna för de sex folkrörelser som beställt undersökningen på Dagens Nyheters debattsida.

"Regeringen bör inte ta strid mot frilufts- och naturintressena utan lägga fram ett förslag som effektivt säkrar allmänhetens rätt till stränderna", skriver de.

Skrivet av: