V vill öka statligt ägande i banker

Ohly: "Ett tydligt ideologiskt ställningstagande i socialistisk riktning".


Vänsterpartiet vill sätta ett tak för hur stor en bank kan bli och öka det statliga ägandet.

V-ledaren Lars Ohly kallar det ett tydligt ideologiskt ställningstagande i socialistisk riktning.

Vänsterpartiet inledde årets politikervecka i Visby med att presentera en rapport om hur politikerna ska kunna förhindra framtida ekonomiska kriser.

–Vi ser nu effekterna av en oreglerad kapitalistisk marknad och det har visat sig vara väldigt dåligt för samhället. Detta är socialistiska lösningar även om det inte bryter med kapitalismen. Vi tar fasta på det gemensamma ägandet, sade Ohly.

V vill bland annat att det gemensamma ägandet ska öka i Nordea och att SBAB i större utsträckning ägnar sig åt bankverksamhet. När staten går in i en bank ska det ägandet sedan behållas. Det ska också finnas ett tak för hur stor en bank får bli. Exakt hur det ska ske sägs inte.

–Att driva en bank måste vara den bästa affärsidé som finns. Banken tar alla vinster när det går bra och låter skattebetalarna betala när det går dåligt. Det vill Vänsterpartiet sätta stopp för, sade Ohly.

Partiet vill ha en oberoende finanskommission, med representanter för partierna, parterna och ekonomer.

– Vi tror i motsats till regeringen inte på marknadens självläkande kraft. Regeringen står handfallen och vill vänta ut den ekonomiska krisen i stället för att investera sig ur den.

Ett annat budskap från Ohly i Almedalen är att den ekonomiska krisen riskerar att gröpa ur arbetsrätten.

–Vi ser nu åter gamla patronsfasoner. Krisen får inte tas som intäkt för att försämra arbetsrätten, sade han.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!