Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Vi får vänta på privata apotek

- 30/06/2009, 10:05 -

Den 1 juli upphör Apotekets monopol.

Den 1 juli upphör Apotekets monopol och intresset för att driva privata apotek är stort. Men det dröjer många månader än innan kunderna kan köpa sina läkemedel i varuhuset eller på något annat privat apotek.

– Vi hoppas på att öppna våra fem första apotek i oktober. Läkemedelsverket har sagt att handläggningen av vår ansökan tar omkring två månader, men det är rimligt anser jag, säger Joakim Forsell, vice vd för Åhléns till TT.

Det är Läkemedelsverket som ger tillstånd att driva de privata apoteken, både sådana som nystartas och de som köps loss från det nuvarande Apoteket AB. Ansökan om tillstånd kan göras från den 1 juli och det får sen ta högst tre månader för Läkemedelsverket att ta beslut i frågan.

– Vi ska godkänna den ekonomiska planen, IT-systemen och den farmaceutiska kompetensen bland annat. Sedan tidigare har vi tagit in extra personal för att hantera det här och jag bedömer att vi kommer att klara alla ärenden inom utsatt tid, säger Lena Björk, direktör på Läkemedelsverket.

Det kommer sannolikt att ta längre tid att sälja ut apotek än att starta nya.

– Jag tror att försäljningarna kommer att vara färdiga i oktober-november. Därefter är det upp till den nye ägaren att bestämma när man vill sätta i gång verksamheten, säger Anna Lena Boucht, pressansvarig på Apoteket Omstrukturering AB.

Omkring 1 300 potentiella köpare har visat sitt intresse för de 150 apotek som ska säljas till småföretag och kooperativet Farmaceutföretagarna har meddelat att man vill köpa någon av de stora portföljerna med 170 eller 200 apotek.

Skrivet av: