Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Larm om arsenikläcka

- 22/10/2008, 08:05 -

Länsstyrelsen slår nu larm om stora arsenikutsläpp från Svartlidengruvan i Västerbotten.

Stora mängder arsenik har läckt ut i området kring Svartlidengruvan, hela 54 kilo under ett kvartal. Enligt miljövillkoren är det 27 gånger mer än den tillåtna mängden under ett helt år.

– Vi ser väldigt allvarligt på detta, säger Robert Erixon, miljöskyddshandläggare vid länsstyrelsen, enligt Sveriges Radio Västerbotten.

I närheten av gruvan ligger ett Natura 2000-område, ett EU-projekt som verkar för den biologiska mångfalden. I skyddsområdet finns bland annat den sällsynta flodpärlmusslan, vars existens nu kan hotas. Än så länge har arseniken inte nått området men länsstyrelsen befarar att miljön kan påverkas allvarligt av arseniken.

Företagets vd Karl-Erik Marttala kan inte förklara de stora arsenikutsläppen men menar att man ska försöka lösa problemen. Gruvföretaget har på sig till den 4 november att ta fram en hanteringsplan.

Skrivet av: