Läkare satte ihop fel organ

Två läkare som sydde ihop en grovtarm med urinblåsan får fortsätta som läkare.


Socialstyrelsen anser inte att två läkare som sydde ihop en 65-årig patients grovtarm med urinblåsan utgör någon risk i sin yrkesutövning. Det står klart sedan myndighetens utredning av ett misslyckat ingrepp på Universitetssjukhuset i Malmö (Umas) slutförts, skriver Kvällposten på nätet.

Patienten opererades i januari på Umas. Men ingreppet gick helt fel och de två läkarna satte ihop mannens grovtarm med urinblåsan i stället för ändtarmen. Patienten drabbades av flera komplikationer efteråt. Bland annat fick han fistelbildningar mellan tarm och urinvägar.

En av läkarna har sagt att han vid tiden för ingreppet hade privata problem och var "mentalt ur slag". Dessutom fick han under delar av ingreppet stå ensam vid operationsbordet.

Socialstyrelsen konstaterar att misstaget inte kan ses som ringa, men anser att det rör sig om en rad olyckliga omständigheter.

Däremot är myndigheten kritisk till att läkarna inte tog en paus när oväntade förhållanden uppstod, eller bad om hjälp av en mer erfaren kollega.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!