Läkare slarvar med intyg

Läkare sjukskriver lättvindigt utan att motivera.


I fler än hälften av de fall där läkare sjukskriver en patient längre än den rekommenderade tiden ges ingen motivering i sjukintyget. Försäkringskassan begär dessutom sällan in en komplettering från läkaren.

Enligt de regler som infördes i mars 2008 ska läkarna lämna en motivering när de sjukskriver patienter längre än den period som rekommenderas för olika diagnoser. Men den granskning som Försäkringskassan har gjort visar att läkare slarvar med intyget i 56 procent av fallen. Bara i vart tjugonde fall begär myndighetens handläggare in en komplettering. Försäkringskassan har alltså fattat beslut med otillräckligt underlag.

Granskningen som gjordes i februari i år omfattar 1 500 ärenden.

Att knappt hälften av läkarna lämnar motivering är ändå inte en dålig siffra, tycker Ingeborg Watz Forslund, försäkringsutvecklare på Försäkringskassan. Hon hänvisar till att sjukskrivningsreglerna ännu är ganska nya och säger att det tar tid innan de slår igenom fullt ut.

– Vi är på god väg, tycker jag. Det finns så klart mycket kvar att göra, men vi är fortfarande i en inledningsfas när det gäller att få de här reglerna på plats, säger Ingeborg Watz Forslund.

Arbetet bland myndighetens egna handläggare kan bli "betydligt bättre", säger hon. Men Försäkringskassan har inget entydigt svar på varför bara knappt fem procent av de ofullständiga intygen skickas tillbaka:

– Det kan bero på flera olika saker. Vi genomgick ju en stor omorganisation ganska nyligen, samtidigt som vi bland annat har fått nya regler om sjukpenning. Vi lanserade också ett nytt läkarintyg som har ställt till en del tekniska problem i början. Det kan vara flera olika saker som har tagit bort fokus från sjukskrivningsreglerna, säger Ingeborg Watz Forslund på Försäkringskassan.

Sedan i våras finns emellertid en överenskommelse med Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) om att alla bristfälliga intyg ska skickas tillbaka. Det kan öka andelen kompletteringar, hoppas Ingeborg Watz Forslund.

Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson är inte nöjd med resultaten från Försäkringskassans granskning.

– Problemet har påpekats förut, bland annat i en rapport från Riksrevisionen, och myndigheten har då lovat bättring, säger hon.

– Det är naturligtvis inte tillfredsställande om man underlåter att begära in kompletteringar. Men jag har fått garantier från Försäkringskassan att man jobbar hårt med det här och jag utgår från att beslutsunderlagen kommer att bli bättre.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!