"Hiv och kondylom kan inte jämställas"

Nyheter24 talar med Noaks Ark.


Som Nyheter24 tidigare rapporterat vägrar Smittskyddsinstitutet att hjälpa polisen att spåra hiv-positiva smittospridare. Nyheter24 ringde upp Noaks Arks presstalesman Juka Aminoff för att fråga vad han anser om saken.

Smittskyddsinstitutets nya inställning grundar sig på att de anser att kriminaliseringen av hiv försvårar preventionsarbetet och att straffsatserna är för hårda. Vad tycker du om det?

– Det kan vara motiverat att se över straffbestämmelserna för hivspridning som skett avsiktligen eller av försumlighet. En sådan översyn kan även påverka sekretessen mellan myndigheter. Däremot är det olyckligt om man rör till begreppen i den viktiga etiska diskussionen om den enskildes ansvar, som nu tycks ha skett, säger Juka Aminoff till Nyheter24.

–Hiv är fortfarande en kronisk obotlig sjukdom som utan livslång behandling blir direkt livshotande och kan därför inte jämföras med andra sexuellt överförbara sjukdomar som kondylom. Både för individen och rättsetiskt är det naturligtvis en väsentlig skillnad mellan att utsätta sig själv för risker och att riskera någon annans hälsa och liv, säger Aminoff till Nyheter24.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bättre vinst men Postnord tappar volymer

Stina Nilsson byter sport – lägger av med skidskyttet

Stina Nilsson lämnade en framgångsrik längdkarriär för att satsa på skidskytte. Nu byter hon sport igen.

Så många svenskar saknar en nära vän

Omkring 700 000 personer i Sverige har ingen att prata med om personliga saker. Och det är fler män än kvinnor som uppger att de inte har en nära vän.

“Nu har jag hittat mitt gäng”

När Marie Baier flyttade tillbaka till Göteborg efter 20 år för att börja drömjobbet hade hon inga vänner. Det visade sig vara tufft att hitta nya men genom envishet och en aktivitetssajt har hon fått flera nära vänner.

Polisen i Lindesberg rapporterar om rattfylleri

"Misstänkt påverkad lastbilschaufför stoppad på Rv 50, norr om Lindesberg", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen rapporterar om brand, Stockholm

"Polis och räddningstjänst kallas till Linnègatan på Östermalm med anledning av brand i en lastbil.", skriver polisen på sin hemsida.