Handikappade blir inlåsta på boende

"Det är för deras egen säkerhet, vi vill inte att någon ska skada sig."


VAXHOLM. På ett boende för funktionshindrade i Vaxholm begränsar man rörelsefriheten för vissa av patienterna. På socialnämnden i Vaxholms stad menar man att det är för deras egen säkerhet, men Länsstyrelsen har riktat skarp kritik mot boendet efter att man synat verksamheten i sömmarna.

Det privata företaget Carema Orkidén AB har tidigare ansökt tillstånd att bedriva verksamheten, men fått avslag av Länsstyrelsen. Vaxholms stad valde då att formellt stå som huvudman, men Carema Orkidén fortsätter bemanna och driva verksamheten.

Borgmästarevägens gruppbostad bor sex vuxna personer, som alla lider av någon form av utvecklingsstörning, autism, eller autismliknande tillstånd.

Vid ett besök på boendet upptäckte Länsstyrelsen att det fanns flera brister inom verksamheten. Bland annat hade man låst in två rullstolsburna patienter.

På boendet, som består av två tvåvåningshus, har man stängt av olika delar så att de rullstolsburna inte ska kunna ta sig ut i trapporna mellan våningsplanen. Detta gör att patienterna blir helt isolerade. Dessutom är dörren som leder till uteplatsen låst för samtliga patienter.

Men socialnämnden, som besökt boendet efter kritiken från Länsstyrelsen, menar att alla patienter på boendet har det bra.

–Om personalen vänder ryggen till så kan de skada sig och det vill vi inte. Vi har fått den uppfattningen att de boende har det tryggt och bra, säger socialchefen Ingrid Ekstedt på socialnämnden i Vaxholm Stad till Nyheter24.

Efter Länsstyrelsens granskning genomfördes en hel del förändringar i väntan på nya lokaler som ska byggas dit man ska flytta patienterna. Men det finns fortfarande delar av boendet där låsta dörrar möter de boende som vill ta sig in och ut. Verksamheten är även otillräckligt bemannad under vissa delar av dygnet.

Under natten finns en vaken person och under övrig tid på dygnet varierar bemanningen från två till fyra personer.

– Vissa åtgärder har som sagt gjorts, men det har inte gjorts tillräckligt. De har inte anställt mer personal, men de har låst upp vissa dörrar. Men i stället har man låst andra dörrar, säger enhetschefen Eva Hersler på Länsstyrelsen i Stockholms län till Nyheter24.

Men Ekstedt anser inte att man låser in patienterna.

– Att låsa in eller inte låsa in, det här handlar om människor som har ett stort vårdbehov och som har stora risker att skada sig själva. Vi har inga lås, utan vi har löst det med handtag som man behöver båda händerna för att öppna. Det kan man kalla för inlåsning om man vill, men det tycker inte vi, tillägger Ekstedt för Nyheter24.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Olycksfartygets kraft som en raketuppskjutning

Två tåg i krock: "Arbetsplatsolycka"

Två tåg har krockat i Upplands Bro, enligt TV4.

Attacker mot flera kraftverk i Ukraina

Ryssland har anfallit Ukraina med en ovanligt stor mängd robotar och attackdrönare under natten till fredag.

Så begränsar du köp i barnens spelappar i påsk

I många av barnens populära spelappar kan man köpa saker i spelen. Till påsk är det också flera av dem som har tidsbegränsade erbjudanden. Det balanserar på gränsen till vad som är lagligt, enligt Sveriges konsumenter.

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

1 timme sedan
Ett förslag har presenteras: Snus med högre nikotinhalt än 12 milligram per gram bör förbjudas. Slås förslaget igenom kan snusvarianter av bland annat General, Kaliber och Velo förbjudas.

Misstänkt våldtäkt utomhus – man i 20-årsåldern anhållen

1 timme sedan
Natten till fredagen greps en man misstänkt för våldtäkt i Åre. Mannen, som är i 20-årsåldern, är nu anhållen av åklagare. Polisen har genomfört förhör med vittnen, den misstänkte och offret, som är en kvinna. Man har också fotodokumenterat den misstänkta brottsplatsen.