Tisdag 22 Jun
Stockholm

Scientologerna attackerar psykiatrin

Psykiatrin ansvarar för Förintelsen, apartheid och folkmorden på Balkan, menar scientologerna.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

MALMÖ. Scientologernas utställning Psykiatri – dödens industri? - om psykiatrins svarta baksida har slagit upp portarna i Malmö.

Utställningen sätter psykiatriker som ansvariga till bland annat Förintelsen, Ku Klux Klan och skolmassakrarna.

Herman Holm, en psykiatriker som under fem år var chef för Malmöpsykiatrin och i dag arbetar med att kartlägga den psykiatriska heldygnsvården i Sverige, medger för Sydsvenskan att psykiatrin har en mörk historia.

– Precis som många andra vetenskaper. Kirurgi och medicin har också haft behandlingsmetoder som inte hållit måttet, och i en del fall varit dödliga, säger Herman Holm.

Samtidigt anser han att utställningen inte är objektiv, eftersom den till exempel inte säger något om de tusentals psykiatriker som slogs mot Sovjetunionens metod att sätta vanliga förbrytare på mentalsjukhus. Eller att psykiatrin är en del av den medicinska vetenskapen, där metoderna hela tiden granskas.

Torsten Hjelmar, som jobbar med utställningen åt Kommittén för mänskliga rättigheter, KMR, menar att människor måste varnas.

– I Nazityskland var psykiatrin en del av ett maktsystem som förtryckte dem som inte var önskade eller underkastade sig systemet. Om psykiatrin kan utveckla sig så hemskt i andra system kan det hända i Sverige också.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela