Måndag 8 Aug
Stockholm

Pär Nuder kämpar sig tillbaka

"Nu ser jag framåt i min relation till Mona."

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Nyheter24 har träffat Pär Nuder, socialdemokraternas andreman, som fick sparken när Mona Sahlin tog makten i partiet. I en öppenhjärtig intervju berättar Nuder för Nyheter24:s utsände om sin relation till Mona Sahlin, partiet och sin gamle parhäst Göran Persson.

Tidigare i dag talade jag med en bekant till dig. När din efterträdare Thomas Östros kom på tal sade han att Östros är "ungefär lika karismatisk som en lyktstolpe". Vem av dina vänner kan tänkas fälla en sådan kommentar?

– Nej, jag kan inte tänka mig vem det skulle kunna vara (skratt).

Han sade även att du brukar bjuda på god mat men har en väldigt medioker vinsamling.

– Ja du. Kan det vara Tony Eriksson eller? Att jag lagar god mat det hoppas jag för jag är verkligen matlagningsintresserad. Att jag har ett mediokert vinförråd. Tja, det har jag väl mer eller mindre.

Om jag säger GW?

– Ja, okej. I förhållande till hans vinförråd är mitt ytterst povert. Leif GW Persson är en mycket god vän till mig. Något av en storebror. Vi har känt varandra i över tjugo års tid och har haft mycket kul ihop. Han är en mycket varm person som är blixtrande intelligent och lika verbal i munnen som han är i pennan. Vilket är få förunnat.

Leif GW Persson sade att Mona Sahlin är rädd för din kompetens, att du hade blivit ett för stort hot. Och att det var därför hon gjorde sig av med dig.

På den punkten har den gode Leif GW fel. Mona är inte rädd för kompetens.

Han sade även att din starka koppling till Göran Persson gjorde dig omöjlig att ha kvar.

– Det stämmer. Jag var väldigt starkt förknippad med Persson och stämningen efter valet var väldigt mycket så att alla som förknippades med Persson skulle bort. Det tror jag är den grundläggande förklaringen till att jag fick silkesnotan.

När jag läste din bok ("Stolt men inte nöjd") fick jag känslan av att du försöker distansera dig mot Persson medan tonen mot Mona Sahlin är mer försonlig.

– Det är inte meningen. Det är möjligt att det uppfattas så därför att det är en nyhet att jag och Göran hade en konflikt. Men jag tycker ju att om man ser till helheten så uttrycker jag en stor respekt för Göran och jag känner en stor ömsinthet inför honom och en stor tacksamhet för allt han gjort för mig. Men jag har också valt att inte sopa konflikter under mattan. Då hade det blivit en förljugen bok.

– Vad det gäller Mona så har hon och jag en mycket längre privat relation. Det var omständigheterna som gjorde att det gick åt pipsvängen. Men jag tror att tiden läker sår och att jag börjar få perspektiv på det där nu. Det är ju ett år sedan, och jag går inte och grubblar på vad som hände i januari utan nu ser jag framåt i min relation till Mona.

Hur ser din och Mona Sahlins relation ut i dag? Ni var ju inte bara kolleger inom partiet, utan även vänner privat.

– Ibland behöver man ta en paus men jag är övertygad om att det där kommer lösa sig med tiden.

Hur ser du på din framtid inom socialdemokratin?

– Nästa år måste jag ta ställning till om jag ska kandidera till en ny fyraårsperiod. Det blir ett sanningens ögonblick. Ska man fortsätta eller inte? Jag har inte riktigt påbörjat den processen ännu, jag har ju sett bakåt rätt mycket. Men nu börjar det bli dags att titta framåt.

Sossarna gjorde nyligen en rejäl vurpa. Jag tänker på det här med att utesluta vänsterpartiet. Det stora övertaget som fanns kom rejält på sniskan.

– Det har ju Mona vidgått själv att den där konferensen inte blev så lyckad. Nu är hon och Thomas Östros inne i en process för att se om det är ett eller två partier man ska samarbeta med.

Har du någon kontakt med Göran Persson fortfarande?

– Vi har haft kontakt men efter det att han blev bonde så har vi redan av det skälet mycket mindre kontakt. Han har varit upptagen med sitt och jag har varit upptagen med mitt.

I en del av boken beskriver du hur du blir förbannad på Persson och ryter till rejält efter att han kört över dig inför resten av den då sittande regeringen. Vad hände sedan, hur fortsatte samtalet?

– Jag vet inte var det där landade, jag var så grymt förbannad. När något sådant inträffar i en relation är det som om något går sönder – åtminstone för mig. Jag vet inte hur han upplevde det, men för mig blev inte riktigt vår relation densamma efteråt och det var ganska smärtsamt.

Pär Nuder är aktuell med boken "Stolt men inte nöjd."

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.