Kärvt mellan s-v-mp

Samtalen mellan oppositionspartierna s-v-mp har kört fast. (TT)


Samtalen mellan oppositionspartierna s-v-mp har kört fast.

Nu efterlyser vänsterledaren Lars Ohly en tydlig signal från socialdemokraternas högsta ledning om att det är en gemensam ambition att ersätta regeringen Reinfeldt.

Socialdemokraternas partistyrelse sammanträder på fredagen.

- Jag hoppas på ett klart besked från Mona Sahlin efter det mötet, säger Lars Ohly.

Under veckan har de tre partiernas ekonomiska talespersoner suttit i överläggningar med uppgiften att finna en gemensam grund för den ekonomiska politiken. Men positionerna har varit lika låsta som de var i juni, då osämjan blev ett faktum och resulterade i att socialdemokraterna och miljöpartiet valde att fortsätta på egen hand.

- Vi har fastnat i formdiskussioner som vi borde ha lämnat för länge sedan, säger Ohly.

- Vi är beredda att gå långt och bjuda till men vi kan inte göra det ensamma. Det finns ingen trygghet i ett samarbete som inleds med ultimatum, säger han.

S och mp kräver att v ställer upp på det ekonomiska regelverket med budgettak, överskottsmål och självständig Riksbank.

Vänsterpartiet vill diskutera jobb, välfärd och klimat. Går det att finna en gemensam politik för välfärd och rättvisa så är regelverket inget problem, menar Ohly.

Med stöd av fredagens opinionsmätning där s rasar och v ökar säger han:

- De två andra borde inse allvaret i att de bjudit in högeralliansen i matchen. Vi måste samla oss och stå för ett annat alternativ, inte en ny mittenpolitik.

Ohly vill ge de ekonomigruppen en chans till. Lyckas den inte då vill han ha överläggningar mellan alla tre partiernas partiledningar.

Förra gången var det bara Ohly och Sahlin som möttes.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!