Nuder angriper Säpo i ny bok

"Mordet på utrikesminister Anna Lindh är en skamfläck för den svenska säkerhetspolisen." (TT)


Mordet på utrikesminister Anna Lindh är en skamfläck för den svenska säkerhetspolisen.

Det skriver förre finansminister Pär Nuder i sin bok.

När Anna Lindh mördades på varuhuset NK hösten 2003 saknade hon livvakter. Hade hon haft det hade mordet troligen kunna undvikas. Men enligt Säpo fanns det ingen hotbild mot henne. I sin nyutkomna bok Stolt men inte nöjd angriper Pär Nuder den inställningen.

"Definition av hotbild var detsamma som uttalade hot. Och några sådana förelåg inte mot Anna Lindh - enligt Säpo. Att statsledningens offentliga personer har en hotbild riktad mot sig just därför att de är offentliga personer verkade Säpo inte ha fattat 2003, sjutton år efter mordet på statsminister Olof Palme", skriver han.

Han tycker också att det är märkligt att Säpo kom så lindrigt undan i debatten efter mordet på Anna Lindh.

"Mordet på Anna Lindh är en skamfläck för den svenska säkerhetspolisen", skriver Pär Nuder.

Apropå säkerhet berättar Nuder även att Säpo tvingade honom att ta sig till arbetet genom finansdepartementets kulvertar dagen efter han i ett anförande beskrivit fyrtiotalisterna som ett "köttberg". Skylten med Finansministern togs ned vid entrén till departementet och på kvällen fick Pär Nuder livvakter.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

Förtroendet för regeringen ökar

Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

1 timme sedan
Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.

Kosttillskott återkallades – flera döda

1 timme sedan
Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.