Tisdag 16 Aug
Stockholm

Ephone överklagar Ipreddomen

99 procent sluter upp kring operatören Ephones beslut om att överklaga tingsrättens dom.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Stödet från kunderna och användarna har varit "massivt". Därför har internetoperatören Ephone bestämt sig för att överklaga tingrättens dom i Sveriges första Ipredmål.

Valet att överklaga domen var inte självklart från början och Ephone lät kunderna och allmänheten att avgöra frågan i en omröstning på företagets hemsida. Enligt Ephone stöder 99 procent av dem som har svarat ett överklagande.

– Att intresset för Ipredfrågan har varit stort har vi känt av men när över 20 000 kunder och andra intresserade har besvarat den, och endast 178 personer tyckte att vi inte skulle överklaga, så talar det sitt tydliga språk, säger Bo Wigstrand, vd på Ephone, i ett pressmeddelande.

Solna tingsrätt beslutade för cirka tre veckor sedan att Ephone måste lämna ut kunduppgifter om den som stod bakom ett IP-nummer och som misstänks ha fildelat upphovsrättsskyddade ljudböcker.

– Vi gör det här för att det finns ett tydligt intresse från våra kunder och allmänheten att frågan omprövas av högra instans, säger Bo Wigstrand i pressmeddelandet.

I och med att det är det första Ipredmålet har utslaget principiell betydelse. Och bevisningen har hårt ifrågasatts av Ephones advokater Peter Helle och Magnus Moström som har uppmärksammat att bokförlagens advokat Peter Danowsky använt bevis som redigerats av Antipiratbyrån.

– Det finns några kriterier om vad man ska ha gjort för att ett informationsföreläggande ska kunna utfärdas. Bland annat att det finns sannolika skäl för att upphovsrättsintrång har skett. Här har motparten inte gjort någon kontroll av filerna, och de har inte heller visat att de funnits tillgängliga, sa Peter Helle till Nyheter24.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.